• I boken får man följa den radiostyrda spiggen Pigge när han träffar på nya fiskkompisar längs Östergötlands fria fiskvägar. Copyright: Hushållningssällskapet Östergötland
  • Roland Arvidsson har skrivit och tecknat bilderna till boken. Foto: Tommy Pettersson

Spiggen som simmar i fria fiskvägar

Söderköpingsbon Roland Arvidsson har skapat den fantasifulla världen med professor Gullström. Nyligen släpptes en färgglad bok med berättelsen om den artificiella spiggen Pigge på resa genom Östergötlands fria fiskvägar. Boken är en del av Hushållningssällskapets förstudie kring fria fiskvägar i Motala Ströms avrinningsområde.

I boken får man följa Pigges äventyr då han tar sig från Motala till Norrköping och tillbaka igen. Bland annat Strömparken och Industri- landskapet finns avtecknat och skrivet om i boken.

– Jag gjorde från början bilderna i boken till ett bildspel på uppdrag av Hushållningssällskapet i deras projekt om fria fiskvägar. Den artificiella fisken finns inte på riktigt, även om den rent teoretiskt skulle kunna existera, säger författaren. Bilderna var så uppskattade att man valde att trycka dem i en bok som riktar sig till både vuxna och barn.

Snart en till bok

Boken är så ny att han själv inte fått ett exemplar i handen ännu och snart kommer ytterligare en utgåva av hans omtyckta bilder om Östergötland.

– Vägen genom reningsverket handlar om Motalas reningsverk och den kommer snart att tryckas upp i avlångt format som påminner om serietidningar på 1960-talet, säger han.

Idén med Gullströms värld är faktiskt från 1960-talet och Roland barndom. Han och hans kompisar hittade på Gullströms värld som barn, fast då fanns inte professorn med i bilden.