• Rovfågeltränarna Rosanna Franzén med harrisvråken Victory, Anna Pettersson med berguven Pontus, Madeléne Karlsson med luggerfalken Hop, Pauline Levin Ander, Henrik Berg och Veronica Larsson. Foto: Kajsa Nilsson
  • Marknäshornsfågeln Manfred har spektakulär fjäderdräkt.
  • Delfinariet har många tusentals besökare varje dag under somrarna.
  • Pernilla Mosesson är ansvarig för alla föreställningar och visningar i djurparken.

Spektakulära föreställningar i djurparken

Nya delfinshowen ”Life” invigdes förra året och kommer att visas även i år. Föreställningen har stort hållbarhetsfokus och handlar om hur vi ska ta hand om vår planet. Delfinshowen visas fem gånger om dagen under högsäsong och är ofta fullsatt till sista centimetern av bänkraderna.

Nuförtiden väljer man att också lägga krut på övriga föreställningar. Sedan sex år tillbaka har sälföreställningen tema och scenkläder och på senare år även rovfågelföreställningen.

– Sälföreställningen tar också upp många tankar runt miljön. Den har pirattema och alla älskar piraterna, personalen kan vara lite halvgalen, säger Pernilla Mosesson och ler.

– Även Wings funkar för alla. Där handlar det mer om att skapa en känsla genom medeltidskläderna.

Egna villkor

Det som 1991 startade som ett informationstillfälle har utvecklats till att bli en föreställning med fokus på att öka kunskaperna och inspirera gästerna om de mytomspunna fåglarna med omkring 1 000 åskådare om dagen. Veronica Larsson är djurvårdare sedan 1999 och har nu personalansvar för fågelskötarna.

– Efter den kalla vintern är det dags att sätta igång med vår rovfågelshow ”Wings” igen på våren. Då gäller det att ge möjligheten för fåglarna att träna upp sina muskler och kondition. Det sker enligt varje individs takt och villkor, säger hon.

När tidningen besöker djurparken är till exempel marknäshornsfågeln Manfred lite väl kär i sin fru och får tillbringa tid med henne i stället för att vara med i föreställningen. Men snart är han tillbaka i sin vanliga roll.

Frågestund

Efter att ha sett en föreställning med blixtsnabba rovfåglar eller exotiska elefanter dyker förmodligen många frågor upp hos besökarna. Därför är alltid djurvårdarna kvar en stund efter föreställningen för att svara på frågor.

– Det brukar vara uppskattat bland besökarna och vi djurvårdare älskar att få berätta om djuren, säger Pernilla Mosesson.

För de extra vetgiriga besökarna finns möjlighet att komma ännu närmare djuren. Just nu erbjuder man bara närkontakt delfin och närkontakt kamel samt närgången guidning hos tigrarna men hon avslöjar att det kan bli fler till hösten.

Hela Kolmårdens djurpark arbetar med positiv förstärkning som träningsmetod och inga djur tvingas att göra något de inte vill. Pernilla Mosesson förklarar:

– Vi formar fram varje beteende i små, små steg tills vi når det tilltänkta målet. Genom att belöna varje framsteg tränar vi på ett lekfullt och omväxlande sätt. Allt hänger på en ömsesidig tillit och respekt mellan tränare och djur och det är upp till tränaren att vara så skicklig att man känner och läser varje individs framsteg och behov. Inom förebyggande hälsovård tränar vi in att exempelvis kunna ta blodprov och att göra en ultraljudsundersökning på många av våra djur. Detta för att vi ska kunna konstatera dräktigheter och göra blodprovsanalyser. Det gör också att säkerheten ökar eftersom vi sällan behöver söva ett djur för att få de prover vi behöver.

Djurungar

Djurungar lockar alltid besökare och i år har det blivit tillökning hos bland annat kamelerna, björnarna, hjortdjuren och älgarna. Inga födslar är på gång hos delfinerna och sälarna men förra året föddes sydafrikansk sjöbjörnen Timjan och delfinungarna Sonar och Pärla. Förra året födde dessutom kungens ena elefant Bua en tjurkalv som fick namnet Namsai.