Sommarjobba skattefritt

Ansök om jämkning nu

Nu startar sommarjobben och många går för första gången ut i arbetslivet. Tjänar man mindre än 18 824 kronor ska man inte betala skatt på sin lön men för det krävs ett intyg.

LINKÖPING

Tusentals ungdomar går ut i arbetslivet för kanske första gången. Mycket är nytt och frågorna är många. Om man ska betala skatt på den lön man jobbar ihop är en sådan. Om den totala lönen för 2013 understiger 18 824 kronor ska man inte betala någon skatt och således ska inte heller arbetsgivaren dra det på lönen. Men för att arbetsgivaren inte ska dra skatt på den intjänade lönen måste ett intyg från Skatteverket fyllas i och ges till arbetsgivaren.

– Det allra smartaste är att ta med intyget ifyllt och klart redan första dagen på sommarjobbet, berättar Charlotta Jansson, verksamhetsutvecklare på just Skatteverket. Tjänar man mer än de angivna 18 824 så skall skatt dras på lönen men ändå inte har en så stor inkomst kan man begära jämkning. Detta tar i regel några veckor för Skatteverket att behandla. Man kan också göra en ansökning om jämkning på Skatteverkets hemsida.

Jerry Prütz