• Arenan fylldes med folk i somras. Foto: Tommy Pettersson

Sommarens Dam EM utvärderat

Alla som var med under sommarens fotbollsferst på Linköpingarena eller i Fanzone på Stora torget visste redan vad som skulle presenteras på presskonferensen igår. Det blev en riktig familjesuccé och organisatorisk framgång för Linköping som värdstad i UEFA:s Dam-EM.

Företaget Rubin Research har på Svenska Fotbollförbundets uppdrag genomfört en analys av evenemangets turistekonomiska effekter i värdstäderna och den turistekonomiska analysen visar också att turistomsättningen i Linköping uppgick till 9,5 miljoner kronor. Noteras kan i sammanhanget göras att Linköpings kommun investerade drygt fem miljoner i arrangemanget på säkerhet, Fanzone och annat. Väl investerade pengar kan man tycka speciellt som det är näst intill omöjligt att utvärdera hur mycket Goodwill det ligger i att Linköping exponeras i internationell press och TV.

– Det är viktigt för Linköping att kunna vara värdstad för stora arrangemang. Fotbollen i somras blev en stor succé, både publikt och sportsligt, säger. Vi kan också se att de som besökte EM från andra städer och andra länder spenderade nästan tio miljoner kronor under besöket i Linköping. De positiva effekterna för dam- och tjejfotbollen och för stadens attraktivitet kan däremot inte mätas i pengar, kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall.

Ett kliv framåt

Totalt genererade UEFA Dam-EM en omsättning på 200 miljoner kronor i den så kallade besöksnäringen. Enligt den officiella statistiken hade Linköping 23 599 besökare på de fyra matcher som arrangerades i kommunen. Det totala antalet turister som rest till Linköping med anledning av fotbolls-EM beräknas till 6 969 personer och de har i genomsnitt stannat 1,5 nätter och 2,2 dagar i Linköpingsregionen.

– UEFA Dam-EM är ett lyckat exempel på hur ett idrottsevenemang kan bidra till besöksnäringen i stort, och hur idrott och kultur kan stödja varandra. Det är viktigt att notera eftersom fokuset ligger på idrotten. Stora evenemang ger även uppsving för besöksmål inom kulturturismen, säger Karin Semberg, kultur- och fritidschef.