• Bild: Lennart Moberg

Sololja kan vara farlig

Så varma och soliga dagar att man kan vara ute lättklädd och kanske t.o.m. bli lite solbränd, längtar nog de flesta efter under våren och försommaren. Dessutom ger ju solen kroppen det livsnödvändiga D-vitaminet.
Men tyvärr ligger många för länge i solen innan man fått tillräckligt skydd av sin egen solbränna och försöker istället skydda sig genom att smörja in sig med solskyddskrämer. Att vara i solen för länge, utan skydd, vet nog de flesta ökar risken för hudcancer. Men hur många vet att flera av de solskyddsmedel man använder idag, för att minska risken för hudcancer, innehåller ämnen som förmodligen är ännu mer cancerogena än om man vid några tillfällen skulle bränna sig i solen.

Köp solkrämen hemma

På senare tid har några ämnen förbjudits i solkrämer i vårt land, men köper man solkrämer eller after sun på solsemestern, så kan dessa ämnen fortfarande finnas kvar i produkten.

I bland annat Danmark har man gått ännu längre och förbjudit en rad ämnen i solkrämer och sololjor som t.ex.: Oktylmetoxycinnamat som kan störa våra celler, minska GABA-produktionen och utveckla cancer. Benzophenone-3 som enligt forskning är hormonstörande och förmodligen ett av de farligaste ämnena i en solkräm. 4-methylbenzylidene som är cancerogent. Men dessa tre ämnen är tillåtna i Sverige, så här får vi själva hålla koll så de inte finns i produkten

I solkrämer finns även andra olämpliga ämnen och man bör se upp för: Benxylhemiformal, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane och diazolidinyl urea kan alla avge formaldehyd som är ett extremt farligt ämne. Butylparaben, isobutylparaben, propylparaben och isopropylparaben är alla misstänkta för att vara hormonstörande och kan orsaka eksem. UV-filtret 3-benzylidene camphor, octyl methoxycinnamate/ethylhexyl methoxycinnamate och benzophenone-3 är andra skadliga ämnen. Köp aldrig solkrämer som innehåller något av dessa ämnen.

Det finns bra solskydd

Det bästa skyddet för att inte bränna sig, heter kläder och skugga. Men man kan ju även hålla koll på tiden och börja med 20 minuter och successivt bygga upp sitt eget skydd. Det finns flera sololjor som är tillverkade av morotsolja och andra naturliga ämnen. Men vilket skydd dessa ger vet jag inte. Ibland måste man kanske smörja in sig, men gör det bara när det verkligen behövs och med giftfria krämer.

TOMMY SVENSSON