• Söderköping har klättrat på rankingen och anses nu vara Sveriges 56:e bästa stad att bo i enligt Fokus. Foto: Kajsa Nilsson
  • Marika Johansson trivs bra som relativt nyinflyttad i Söderköping. Foto: Kajsa Nilsson

Söderköping har blivit bättre

I mitten av maj utsåg tidningen Fokus de kommuner i Sverige där det är allra bäst att bo. På listan placerade sig Söderköping betydligt högre än vid förra årets rankning.

Städerna har rankats utifrån 43 variabler där man bland annat har mätt psykisk hälsa bland unga, personaltäthet på förskolor, andel miljöbilar, andel utlandsfödda och födelseöverskott. Överlägset bäst resultat fick Solna i undersökningen, men Söderköping placerade sig på 56:e plats bland de 290 kommunerna, vilket i sammanhanget får ses som en klart godkänd placering.

Klättrat på listan

Vid förra årets mätning hamnade Söderköping på 105:e plats och har alltså klättrat många steg upp. Norrköping har också placerat sig högre än förra året i och med årets plats nummer 162 jämfört med föregående års placering 237.

- Jag sa till mig själv att ska jag flytta någon mer gång, ja då blir det till Söderköping. Här finns allting som man kan tänkas behöva inom kort avstånd, säger Marika Johansson som flyttade till Söderköping från Rejmyre för ett par år sedan.

Mycket arrangemang

Olle Hamberg är också han nöjd med att vara bosatt i Söderköping.

- Jag tycker att Söderköping är en praktisk stad, det är väldigt nära till allt och kommunen anordnar mycket arrangemang för oss invånare, säger han.