• OMT-klinikens gym har blivit ett socialt tillhåll för seniorer. Foto: Kajsa Nilsson
  • Birgit Gustavsson får hjälp av sjukgymnasten Cumhur Kaya. Foto: Kajsa Nilsson
  • Maj-Britt Struwe får energi av att gå till gymmet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Den besvärliga huvudvärken försvann helt när Cemile Kaya började träna. Foto: Kajsa Nilsson
  • Nils Olov Struwe ror för glatta livet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Cumhur Kaya tycker om att jobba med äldre och har planer på att utveckla träningen ännu mer framåt våren. Foto: Kajsa Nilsson

Sociala seniorgymet i Kneippen

Solen strömmar in genom fönstren och överallt syns glada miner från de tränande seniorerna. Här har de hittat en plats för träning bortom de moderna gymmens nattklubbliknande miljöer där utseende tycks vara viktigare än styrka.

Det är sjukgymnasten och före detta brottaren Cumhur Kaya som öppnat träningslokal och sjukgymnastmottagning i Kneippen under namnet OMT-kliniken. Han har ett särskilt intresse för att få den äldre generationen i aktiv rörelse. Hans nästa stora projekt är nå målgruppen äldre invandrare, framför allt från Mellanöstern, för att hjälpa dem komma igång med en aktiv livsstil.

– De har inte växt upp med fysisk aktivitet och förstår inte hur viktigt det är. Många förlitar sig på läkekonst och konsumerar mycket sjukvård som följd av ledbesvär och övervikt, säger Cumhur Kaya.

Botade huvudvärk

Bland seniorerna som hittat till gymmet är hans 75-åriga mor, Cemile Kaya, ett levande exempel på att träningen ger goda effekter. Hon led av huvudvärk under 20 år och åt värktabletter dagligen. Efter blott några månaders träning är huvudvärken helt borta.

– Det här är min medicin. Jag hade aldrig tränat förut, säger hon i en paus mellan repetitionerna på träningsmaskinen.

Får energi

Runtomkring henne tränar de andra seniorerna för fullt. Gymmet har blivit en social mötesplats där kaffe och kaka finns för de som vill efter träningspasset, även om en dam påpekar att det hade varit bättre med ett äpple.

Cumhur träffar alla nya motionärer för medicinsk funktionsbedömning innan ett träningsprogram tas fram. Under träningen går han runt och hjälper de som behöver vägledning och tips.

– Vi är en hel del i min ålder som tränar regelbundet. Jag blir starkare av att träna och får mycket energi, säger Maj-Britt Struwe 75 år, som är på gymmet med sin make Nils Olov. De bor i närheten och uppskattar den trevliga stämningen.

Birgit Gustavsson har tidigare gått hos sjukgymnast på sjukhuset för sitt skadade knä men ska flytta sin träning till den nya verksamheten som ligger närmre hem.

– Jag tycker om att man kan prata med varandra här och ingen är rädd för att visa att man inte kan, säger hon.

”Äldre är trevliga”

Cumhur Kaya fick upp ögonen för äldres livskvalitet och vikten av träning när han vidareutbildade sig i Norge. Nu har han äntligen fått möjlighet att arbeta med sin livsdröm. Framåt våren öppnar han multifunktionell träning, crossfit, för äldre i källaren på huset.

– Jag tycker att det är trevligt att jobba med äldre. Det är härligt att se dem le. Ungdomar har aldrig tid med något, av de äldre får jag tacksamhet och mycket glädje, avslutar han.