• Ana Cuadra vann Kondorpriset 2009. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Snö, tårar och den chilenska himlen

Ordets konstnär. Så kallas Ana Cuadra i Chile. Under de 27 åren i Norrköping har hennes dikter allt mer börjat handla om de svenska årstiderna, men den chilenska himlen och stjärnorna finns kvar.

Under vintern åker Ana Cuadra till Chile igen, vilket hon gör varje år när vintern är för lång och kall. Under denna resa kommer det att hända mycket. Bland annat har hon som mål att publicera sin tredje diktbok, som på svenska heter Ett halvt sekel av dikter. I boken har Ana Cuadra samlat dikter som hon har skrivit under 50 år. Dessutom ska hon vara med på en kulturfestival i norra Chile den 6 och 7 februari. Till festivalen har hon jobbat med ett projekt som resulterade i en utställning där olika konstnärer har gjort skulpturer som berättar om området.

–Skulpturerna, som är gjorda av metall, föreställer bland annat fiskare och gruvarbetare. Jag tror att utställningen är jätteintressant, säger Ana Cuadra. Under festivalen kommer utställningen att kulminera och då finns Ana Cuadra på plats för att presentera några av sina dikter.

”Tårarna kommer på vintern”

Ana Cuadra började skriva när hon var sex år. Hon bodde i en liten, fattig by i Chile och texterna handlade om det hon var omgiven av – himlen, stjärnor och fåglar. I början av 1970-talet började hon studera sociologi, men hon avbröt utbildningen när demokratin försvann i landet. I stället påbörjade hon en journalistutbildning, som hon lyckades avsluta, och jobbade som journalist under en period. Efter att Ana Cuadras man hamnade i fängelset var hon och familjen tvungna att lämna Chile. Sverige blev deras nya hem. Sedan Ana Cuadra flyttade till Norrköping har hennes dikter ändrats en del.

– Jag har skrivit många dikter om Norrköping – om hur träden stelnar på hösten och hur snön, mörkret och tårarna kommer på vintern. Jag skriver ofta om ensamhet. Flera av mina dikter är mycket deppiga och de är de bästa dikterna, anser Ana Cuadra och tillägger att Chiles natur fortfarande är med i tankarna när hon skriver.

Vann Kondorpriset

Genom åren har Ana Cuadra skrivit flera böcker på spanska. Hennes första egna diktbok, Azul Violeta, handlar om existentiella dikter, medan den andra boken, Peldaños Osado, är en poetisk chattkonversation. Några av hennes dikter har översatts till svenska, franska och italienska. 2009 vann hon Kondorpriset, vilket är en utmärkelse som har inrättats av Chilenska Riksförbundet för att premiera chilenska kvinnor och män som har utvecklats framgångsrikt i Sverige.

Emma Taube Sjöstedt

emma.taube@ norrkopingsmagazinet.se