• Dana och Taha utanför Diné. Foto: MIrjam Lindahl
  • Kusinerna Dana Gilani och Taha Al Gilani. Foto: Mirjam Lindahl
  • En egen hashtag- självklart! Foto: Mirjam Lindahl
  • Inredningen är rustik och följer samma linje som alla Diné restauranger. Foto: Mirjam Lindahl
  • På väggen sitter en ljustavla som påminner om öppningsdatumet. Foto: Mirjam Lindahl
  • Väggarna är dekorerade med visdomsord. Foto: Mirjam Lindahl

Snabbmat blir finmat på kusinernas hamburgerrestaurang

– Hamburgare har alltid varit trendigt, och kommer fortsätta att vara så, säger Dana Gilani som tillsammans med sin kusin Taha Al Gilani öppnade restaurang Diné på Trädgårdsgatan den 21 juli i år.

Diné ingår i ett koncept som även finns i Örebro och i Kungsbacka, och Dana har varit med ända från början då Örebrorestaurangen föddes ur en foodtruck. Han fick vara med och utveckla verksamheten och se restaurangen växa och snart föddes tanken på en egen restaurang.

– Det var då min kusin Taha kom in i bilden, berättar Dana. Vi pratade med grundaren och han var med på tåget från första början. "Det är klart att ni ska ha en restaurang!"

Dinés inriktning är rejäla hamburgare som tillverkas på plats och innehåller nymald svensk färs av högrev med en noga utprovad fetthalt för att bli perfekt saftiga. Till det serveras olika tillbehör med mycket smaker. Bland annat halloumifries, coleslaw och dipsåser.

Medvetenheten om matfusket, och vad man egentligen stoppar i sig har ökat markant de senaste åren.

– Kvaliteten är otroligt viktig för oss, poängterar Taha. Vi får köttleveranser dagligen och använder aldrig fryst färs. Och vi är otroligt noga i hela kedjan med hantering och tillagning av såväl burgare som alla tillbehör. Det är en hel vetenskap faktiskt, hur köttet ska malas, förvaras och rullas!

– Vi arbetar också med närproducerade råvaror, så långt som det bara är möjligt, fortsätter Dana. Vi vill värna om hantverket som det faktiskt är att laga en riktigt god burgare. Att ta snabbmaten, som kanske fått lite dåligt rykte, till gourmethöjder utan att det måste kosta mycket mer än någon tjuga extra jämfört med vad man får betala på de vanliga hamburgerkedjorna.

Kusinerna ler när de berättar om sina första månader i Norrköping. De har fått en bra start, och vill inte låta sig stoppas där. Det finns planer på en uteservering till sommaren, och drömmen om fler restauranger lever i allra högsta grad.

– Klart vi har stora mål! skrattar de. Det här är bara början. Och det ska bli spännande att se var det slutar.