• Mika Nojonen drog igång verksamheten 2007 i Eskilstuna. Enligt honom själv är han en riktig biltvättsnörd. Foto: Max Elofsson
  • Här är det bil som rör sig och inte maskinerna. Foto: Max Elofsson

Snabb biltvätt firar ett år

De är biltvätten som är helautomatiserad och tvättar med kapaciteten 60 bilar i timmen och med endast fem minuters tvättprocess. Nu i höst firar Iwashatt de varit etablerade i Norrköping ett år och i Eskilstuna åtta år.

Biltvättsnörden Mika Nojonen har hållit på med företagande i stort sett hela hans yrkesverksamma liv och för tio år sedan, när han själv skulle tvätta bilen, insåg han att det finns ett behov av att göra om upplevelsen att tvätta bilen. Han startade företaget EasyWash som senare blev Iwash, i Eskilstuna. I juli 2015 utökade de och öppnade även i Norrköping.

– Vi har inte öppnat för att det fanns behov av fler biltvätter, utan vi öppnade för man ska slippa köa och spara tid samtidigt som man får bilen tvättad till ett bra pris, säger Mika Nojonen, Iwashs grundare.

Vill inte vänta

Det som gör dem unika är den stora volymen som kan tvättas, upp till 720 bilar per dag. Alltså en bil i minuten. Mika Nojonen själv vill hävda att de är de mest prisvärda biltvätten eftersom att man sparar tid genom att slippa köa.

– Jag ser ett samhälle där folk är mer och mer stressade och jag själv vill inte vänta i en halvtimme på att det blir min tur, säger han.

Skillnaden då. Bilen flyttar sig på ett band igenom dem olika tvättprocesserna vilket resulterar i att så fort en bil passerat avfettningen och är på väg in i högtryckszonen så kan nästa bil redan köra in. I en vanlig automattvätt får nästa kund alltid vänta tills portaltvätten är helt färdig med hela bilen innan han kan åka in.

Skapa kedja

Anledningen till att de valde att ta steget till Norrköping var för att det är en biltät stad. Samtidigt vill de ha närheten till Eskilstuna så de hade ett par städer som alternativ.

– Vi kikade på Örebro, Enköping och även Nyköping, men det blev Norrköping till slut. Tanken är att vi framöver ska bygga upp det som en kedja och ha stationer i flera städer i Sverige, säger Mika Nojonen.

I grund och botten finns också en mentalitet hos svenskarna att tvätta bilen är något jobbigt och tråkigt. Mika Nojonen ser i dag ett behov av att få bort det genom att göra det roligare göra sin bil ren.

Vad det gäller just jubileet så kommer det inte att märkas något nämnvärt förutom att Iwash tillåter även privatkunder att teckna tvättabonnemang från och med nu. Han säger att det är glada över att ha etablerat sig i Norrköping och att det ska bli kul och se vad som händer framöver.