• Bengt Strömberg, Jonathan Konradsson, Oscar Fredin och Julia Nordin hade en bra idé och app. Det lönade sig. Foto: Ung Företagsamhet.

Smart app gav första pris

Tjugoen timmar, åttio ungdomar och en utmaning. Under tjugoen timmar mellean den 14 och 15 november skulle ungdomar från hela länet lösa ett riktigt problem som Tekniska Verken och Ung Företagsamhet presterade. När så krutröken lagt sig segrade en smart app för det uppkopplade hemmet.

När det sex finalisterna fick visa upp sig och sin idé från scenen i Tekniska Verkens hörsal så klappades det som om det vore landskap i fotboll. Att de här ungdomarna, som är mellan 15 och 19 år, har go och framåtanda märktes långt upp i salen där vi äldre satt och hörde på vad de hade att komma med. Det var idéer om sopsortering, smarta elljusspår och hur man skulle få en mer lätthanterlig elräkning och att det i form av appar i en smart telefon.

-Det är otroligt vilka idéer de har killarna och tjejerna här, berättar Robert Wallin, som är projektledare vid Ung Företagsamhet i Östergötland och den som höll i de praktiska trådarna under de tjugoen timmarna som Innovation Camp pågick.

Tekniska Verken tittar närmare

-Den vinnande idén kommer sedan Tekniska Verken att titta närmare på och jag vet att de även kommer att intressera sig för flera av de appar som tagits fram här. Den vinnade appen, SmartHome, gav juryn, med Tekniska Verkens vice vd Klas Gustafsson i spetsen, följande motivering:

SmartHome har hittat en lekfull möjlighet för individen att göra skillnad i det stora systemet. Lösningen är helt klart kopplad till uppdraget och innebär vinster för såväl individ som samhälle.

Samlar information

Den vinnande idén gick ut på att ha en app som samlar all information om hemmets energiförbrukning på samma plats. Den gör det lätt för individen att få en överblick över hemmets energibovar. SmartHome bidrar till ett hållbart samhälle genom att minska användningen av resurser. Genom endast en knapptryckning kan användaren styra energiförbrukningen i hemmet och reglera dess apparater. Ett enkelt, effektivt och roligt sätt att förbättra miljön samtidigt som man sparar pengar och tid. Den vinnande gruppen bestod av Bengt Strömberg, Jonathan Konradsson, Oscar Fredin och Julia Nordin.