• Rollin Bistros är en nyhet på årets Bråvalla. Foto: Privat
  • En av de populäraste matförsäljarna på Bråvalla är Buntas Thaimat. Foto: Privat

Smakexplosioner med eftertänksamhet

På Bråvalla finns festivalmat med smaker från världens alla hörn. Hela 97 procent av försäljarna erbjuder vegetariska eller veganska rätter.

Maten är så viktig på Bråvalla att Julia Isberg har det ärofyllda heltidsjobbet som matexpert och serveringskoordinator. Under året åker hon på mässor och besöker foodtrucks för att hitta nya guldkorn. Dessutom tar hon hand om ansökningar från försäljare och har kontakt med dem hon väljer ut. De som skickar in ansökningen får svara på några frågor och därefter får man ett visst antal miljöpoäng. Matförsäljare som använder exempelvis ekologiska, fairtrade, närproducerade och MSC-märkta ingredienser premieras. I år har 63 procent av försäljarna närproducerade ingredienser och 60 procent ekologiska/kravmärkta. Dessutom är 40 procent av all mat vegansk eller vegetarisk.

– Vi har sett en stor efterfrågan på just vegetarisk och vegansk mat och för varje år förbättrar vi oss. Det ska finnas mat för alla magar, säger Julia Isberg.

Populär thaimat

Bråvalla har i år cirka 50 matförsäljare. Buntas Thaimat, Jammin Jamaican Soulfood och Steak n’ Grill är några av besökarnas favoritställen. Buntas Thaimat är ett familjeföretag som har en restaurang i Enköping men som även åker runt på flera festivaler.

– Av alla festivaler vi är på sticker Bråvalla ut, både publikmässigt och organisationsmässigt. Julia gör ett jättebra jobb, säger Johan Sundin som är man till ägaren Bunta.

Johan Sundin och tio personer till kommer jobba under Bråvalla. Totalt har de tre foodtrucks – en på campingen och två på festivalområdet.

– Jag tror framgången beror på att vi har så trevlig personal och att kunderna får mycket mat för pengarna.

På Buntas Thaimat kan de hungriga Bråvallabesökarna välja mellan sju rätter genuin thaimat som alla är lagade från grunden. Två favoriter är wokade nudlar med kyckling och kyckling i röd currysås. Det finns även vegetariska och veganska alternativ och cirka 15 procent av ingredienserna är ekologiska.

"Kommer bli episkt"

I år berikas Bråvalla med flera nya matställen, bland annat Sliders by Flippin’ Burgers och Rollin Bistros. På festivalen kommer Rollin Bistros foodtruck ha tre rätter – vegetariska och veganska Bombay roll som är en indisk kikärtsmasala, en saftig burgare med svart vitlök och tryffelaioli samt El Chapo toast med mexikanska influenser. Maten består av ekologiska varor så långt det är möjligt och köttet kommer alltid från Sverige.

– Jag brukar beskriva vår mat så här: made from scratch with love, säger Jacob Vang, som är ägare tillsammans med Giovanna Lögdahl, och tillägger:

– Vi är jättepeppade på Bråvalla, det kommer bli episkt!