• Johan Bergerfalk är projektledare för SM-veckan i Norrköping 2016. I en broschyr har man berättat om sina fördelar som evenemangsstad och att Norrköping är redo för det gigantiska arrangemanget. Foto: Leif Larsson.

SM-veckan 2016 blir en höjdare

Svenska mästare koras i en mängd sporter och det blir en av Norrköpings största idrottshändelser någonsin. SM-veckan 2016 blir en höjdare. – SM-veckan är ett led i att göra Norrköping till en idrottsstad att räkna med på allvar, påpekar Johan Bergerfalk, evenemangsansvarig på det kommunala bolaget Upplev Norrköping och projektledare för SM-veckan.

SM-veckan har arrangerats sedan 2009 och i Norrköping blir det sjunde gången (uppehåll 2012).

– Trolig start är första onsdagen i juli. Stora idrotter som friidrott, simning och motorsport är givna. Sedan blir det även andra sporter, totalt 30-40 stycken. Vi ska kontakta klubbar i stan för att se om de vill vara med och arrangera SM-tävlingar och sedan får de i sin tur kontakta sina specialförbund för att få mästerskapen sanktionerade, berättar Johan Bergerfalk.

Många inblandade

Lokalt är hundratals människor inblandade, både från klubbar och kommunala aktörer. Och utifrån beräknas 50 000 personer komma, tävlande och besökare. SM-jippot ger Norrköping ett rejält ekonomiskt tillskott.

– I Halmstad som hade SM-veckan senast fick man in 90 miljoner kronor extra i turismintäkter.

Sporten ska utövas från Himmelstalundsområdet till Lindö, en sträcka på åtta kilometer. Det blir ganska enkelt ta sig mellan tävlingarna. En av de klurigare åtgärderna är att ordna en citybana för löpning, cykel och inlines som blir attraktiv för åskådarna och utslagsgivande för idrottarna. Längs Promenaden är en given möjlighet. Att fixa ett evenemangstorg är också en detalj som måste bli bra. SM-veckan ska vara både en sportshow och en folkfest.

– På torget ska vi kunna ha after-sport, kanske en soffa med idrottsprofiler, ett husband som spelar och publik som sitter ner och äter och dricker och så kör plötsligt inlinesåkare förbi.

För att få SM-veckan gäller det att ha faciliteter för de flesta sporter. Norrköping klarade kraven galant.

– Under 2016 blir en ny arena för friidrott klar på Himmelstalundsområdet så det klarar vi också, berättar Johan Bergerfalk.

Får upp ögonen

Det är mycket som ska klaffa. Riksidrottsförbundet, en av arrangörerna till SM-veckan, kräver tävlingar som håller måttet. Sveriges Television, den andra arrangören, kräver att det ska vara möjligt att spegla tävlingarna på ett bra sätt. Lokalt sett så måste man tänka på kollektivtrafiken, Räddningstjänstens framkomlighet och att boende inte blir utestängda från sina bostadsområden. Med mera.

På sportfronten blir det troligen tävlingar av hög dignitet. Det är ett OS-år och stjärnorna kommer för att kvala in eller för att vässa formen. Norrköping hamnar säkerligen i medias sportfokus den veckan. Johan Bergerfalk tror att SM-veckan ger Norrköping ännu fler fördelar, inte minst som arrangör av idrottsevenemang.

– Vi har arrangerat flera stora tävlingar de senaste åren på ett bra sätt och allt fler specialförbund får upp ögonen för Norrköping som evenemangsstad. Det är också kul att både politiker, tjänstemän och idrottare i staden är överens att SM-veckan är en bra grej. Den enigheten har vi stor nytta av när vi ska visa vilken trevlig stad Norrköping är.

Leif Larsson

leif.larsson@norrkopingsmagazinet.se