• Tobias Marin var projektledare för årets SM i breakdance. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Carl Lundberg vann titeln Sveriges bästa solodansare 2014. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Gruppen Flow Nation kom till kvartsfinal. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Crewtävlingen. Foto: Emma Taube Sjöstedt

SM i breakdance arrangerades i Norrköping

Under årets SM i breakdance var flygeln i Norrköping fullsatt. Publiken kom för att heja på dansare från Sveriges alla hörn när de gjorde upp om titeln Sveriges bästa crew, solo och junior.

Tobias Marin var projektledare för årets SM. Han studerar musik- och eventarrangör och bestämde sig för att arrangera SM som sitt examensarbete. SM i breakdance arrangeras nästan varje år, men några få år har det inte blivit något SM.

– Jag personligen tycker att SM inte alltid är så jätteprofessionellt. Ibland har det arrangerats i sista sekund, säger Tobias Marin.

Tobias Marin jobbade med att förbereda SM i ungefär fyra månader. I år valde han att bara bjuda in publiken till semifinalerna och finalerna, så att de skulle få se det bästa.

– För att breakdance ska växa måste vi göra mer publikevent. Om bidragsgivarna ser att vi gör mer professionella event är det lättare för oss att få bidrag och sponsorer.

Stor publik

I år var ungefär 130 personer med och tävlade i SM och flera dansare var förvånade över den stora publiken. Tobias Marin kommer från Norrköping och när han började med breakdance 1994 hade Norrköping en stor hip-hop scen. SM i breakdance har varit i Norrköping 1995 och 1997.

– Jag tycker att det är mycket strul i Norrköping, med droger och kriminalitet, och jag tänker att det här är något positivt som ungdomarna kan bli inspirerade av. Jag hade också en väldigt strulig bakgrund. Jag tog inga droger men många runt omkring mig gjorde det. Dansen fick mig att hålla mig borta från drogerna, berättar Tobias Marin.

Fler kvinnor

Estin Alimohmmed, 12 år, och Albert Suljejmani, 10 år, tävlade i kategorierna junior och crew. I junior och solo tävlar deltagarna ensamma, och i junior får bara ungdomar som är under 15 år tävla. I crewtävlingen dansar två grupper mot varandra.

– Det gick jättebra att dansa, säger Estin Alimohammed eller b-girl Estin, som hon heter när hon dansar.

Albert Suljejmanis b-boy namn är Lil Warrior.

– Jag heter det för att jag alltid krigar när jag dansar, berättar han.

Inom breakdance är en majoritet män, men Tobias Marin säger att fler kvinnor har börjat dansa och att de har blivit bättre. Tobias Marin valde att ha med en kvinnlig domare i årets SM för att involvera fler kvinnor. Dessutom tävlade kvinnorna mot männen.

– Vi försöker peppa tjejer till att vara med i stället för att separera dem, förklarar Tobias Marin.

Sveriges bästa solodansare

Under finalen kunde publiken nästan höra dansarnas hjärta dunka, trots den höga musiken. Men skakiga ben hindrade inte dansarna från att leverera en storslagen show. Inte heller feber. Carl Lundberg hade feber dagen innan, och var fast besluten om att han inte skulle tävla. På den stora dagen hade febern försvunnit och Carl Lundberg kom till SM för att dansa. Det slutade med att han vann titeln Sveriges bästa solodansare och 5000 kronor.

– Det roligaste med att dansa är att känna gemenskapen och att inspirera varandra, säger Carl Lundberg som har dansat sedan 2001.

Viktor Rosengren, 14 år, vann juniortävlingen och Ghost Crew vann crewtävlingen.