• Freddy Nilsson gjorde bäst ifrån sig på deltävlingen i Norrköping och tog sig därför vidare i tävlingen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Läraren Tommy Sjöstedt ansvarar för plåtslagareleverna på Ebersteinska. Foto: Kajsa Nilsson
  • Alla mått måste stämma för att få hög poäng i tävlingen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Hammaren är plåtslagarens ständiga följeslagare. Foto: Kajsa Nilsson 

SM för unga plåtslagare

På Ebersteinska gymnasiet i Norrköping utbildas framtidens plåtslagare. Under förra veckan hölls en deltävling till SM för unga plåtslagare där tredjeårseleven Freddy Nilsson tog sig vidare.

Av de sju personerna i klassen var fem med i tävlingen och Freddy Nilsson slog sig vidare till den centrala bedömningen i Katrineholm som hålls den 8 februari. Som tävlingsuppgift fick ungdomarna färdigställa ett överknä till stuprör. Freddy Nilsson blev lättad när han fick veta det.

– Vi har övat på just stuprör nu på senaste tiden, säger han och förklarar att han tack vare det bara behövde 3-4 timmar för att slutföra uppgiften. De fick sex timmar arbetstid och Freddy Nilsson hade därför gott om tid att även hinna få klar bonusuppgiften, en utkastare till stuprör.

30-årsjubileum

Uppgiften är densamma som när tävlingen hölls för första gången för 30 år sedan och visar prov på hantverksmässighet och noggrannhet. I yrkeslivet förekommer inte plåtslageri av stuprör särskilt ofta.

– Ingen vill betala för arbetsinsatsen så man köper färdiga stuprännor i stället, säger Freddy Nilsson och berättar att han redan ordnat jobb efter examen, på det företag där han nu har sin praktik.

21 utbildningar

Plåtslagarutbildningen finns på 21 platser i Sverige. Tommy Sjöstedt är ansvarig lärare på Ebersteinska gymnasiet.

– Tävlingen ses som ett nationellt prov som yrkesnämnden arrangerar. Det är ett sätt för dem att kolla utbildningarna, säger han.

Liten klass

Med få elever i klassen är det en lugn stämning i lokalen. Alla arbetar med sitt och de flesta har musik i öronen.

– Vi tar in sju elever i klassen trots att fler söker utbildningen. De måste få jobb efter att de slutar skolan. När de kommer härifrån är de inte färdigutbildade, vidareutbildningen sker ute på företagen, säger Tommy Sjöstedt och tillägger att minst 15 procent av utbildningen ska bestå av praktik. På Ebersteinska har eleverna upp till 27 veckor praktik fördelat över två år, med första praktikperiod under vårterminen i tvåan.

Yrkes-SM i maj

Hur det går för Freddy Nilsson i tävlingen återstår att se. Av de 21 som tar sig till den centrala bedömningen i Katrineholm väljs de 6 bästa ut som får tävla om medaljerna i Malmö under Yrkes-SM den 12-13 maj.