• Anfallaren Daniel Källsholm och tränaren Johan Roxström hoppas och tror att deras lag, IK Sleipner, kan ordna uppflyttning till division 1 till nästa säsong. I så fall bli sejouren i division 2 bara ettårig. Foto: Leif Larsson
  •  IK Sleipner är en anrik förening som nästa år fyller 115 år. Vore väl passande om man då en gång för alla etablerade sig i division 1 i fotboll. Foto: Leif Larsson

Sleipner vill studsa upp igen

Förra året åkte IK Sleipner ur division 1 i fotboll. I år är det tänkt att division 2-spelet ska sluta med en återkomst till den högre nivån 2018.

– Innan säsongen sattes målet att gå upp inom två år men helst studsar vi tillbaka direkt, fastslår Johan Roxström, huvudtränare tillsammans med Admir Dedic.

I skrivande stund ser det lovande ut. Efter 15 matcher var Sleipner obesegrat och serieledare.

Förlorade mot City

Men i 16:e matchen, seriefinalen 8 augusti kom första förlusten, 0-2 mot Linköping City som därmed övertog serieledningen, två poäng före Sleipner. Men tabelläget kan vara annorlunda om ett tag men sannolikt är att nämnda östgötaduo gör upp om seriesegern även om Örebrolaget Rynninge också verkar kunna blanda sig i det hela.

Tidningen har träffat Johan Roxström och forwarden Daniel Källsholm i Sleipner för att pejla läget inför slutspurten av spelet i division 2 södra Svealand.

– Föreningens ambition är att etablera sig i division 1. Men för att klara det behöver vi slipa på spelet, behålla truppen, kanske skaffa några nya spelare. Mycket ska stämma, klargör Johan. Laget som vinner serien är klart för division 1. Tvåan får kvala och två av tre lag i kvalgruppen tar steget upp. Sleipner vill givetvis helst bli etta och slippa kval. Spelet under våren gav positiva framtidsperspektiv.

– Vi har mycket kvalitet i laget, bra stämning och en hög moral som gjort att vi vänt underlägen till seger och även vunnit tuffa matcher med uddamålet. Vi är starka framåt och skapar mycket chanser men har ibland varit för ineffektiva.

Imponerar defensivt

Det som imponerat mest är hur hela laget agerat defensivt.

 – Vi har hållit nollan sex gånger, och släppt in ett mål sex gånger, det är starkt och ger en trygghet, konstaterar tränaren. Johan gör sin första säsong som tränare i Sleipner, var spelare i fjol, och påpekar att man är inne i en process där lag och spel byggs. Anfallsspelet har exempelvis utvecklats jämfört med förra säsongen.

– Vi spelar på flera sätt nu. Ibland rakare och snabbare och ibland har vi mycket bollinnehav. I grunden vill vi spela attraktiv fotboll med mycket rörelse och högt bolltempo.

– I fjol körde vi fast en del men i år är vi bättre på att variera anfallsspelet, inflikar Daniel Källsholm som är inne på sin tredje säsong i klubben. Den 28-årige anfallaren var skadad i början på säsongen man har sedan dess kommit i gång allt bättre.

– Det har blivit fyra mål hittills men jag hade förstås hoppats på några till, säger han. Tränaren poängterar dock att flera av Daniels mål varit direkt avgörande. Som 3-2-målet mot Motala och 1-0-målet mot Huddinge.

– Det är en styrka att göra målen som avgör matcher. Det handlar om att offra sig och Daniel ger allt i alla situationer och dueller och det ger utdelning.

– Vårt spel passar mig och jag kan hålla mig centralt i boxen. Jag är en uppspelspunkt för våra anfall och mer en targetspelare än en teknisk. Och visst är det skönt att göra segermål, tycker Daniel. Johan vittnar om en starkare organisation runt laget i år som gör att man är väl rustade om det blir uppflyttning. Men först ska en tuff höst avverkas.

– Vi måste behålla den kvalitet vi haft under vårsäsongen och även fortsätta att utvecklas, både mentalt och spelmässigt. Det är en bra grupp som tar till sig idéer och kommer med egna. Alla är delaktiga, berättar tränare Roxström som tror att Sleipner som lag kommit längre än värsta konkurrenten Linköping City. Seriefinalen för en vecka sedan visade på annat men först i mitten på oktober kommer det slutgiltiga svaret.