• Rana Berggren varnar för att använda för hård vård på den känsliga huden i ansiktet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Exuviances produkter innehåller AHA-syror som sakta skrubbar bort död hud. Foto: Kajsa Nilsson

Skrubba inte ansiktet för ofta

När man skrubbar ansiktet försvinner död hud som ligger som ett grått lager utanpå den fräscha huden. – Många tror att en riktigt bra kräm gör susen, men det gör den inte om man inte först har skrubbat bort all död hud, säger Rana Berggren som är hudterapeut och driver egen salong.

Det är bra att skrubba huden men det får inte göras för ofta.

– Vissa av mina kunder kommer hit och berättar att de skrubbar ansiktet flera gånger i veckan och det är för ofta. En gång i veckan räcker gott och väl, annars sliter man på den friska huden. Jag tycker att man hellre ska skrubba ansiktet för sällan än för ofta, säger hon strängt.

AHA-syror

Det finns ett stort utbud av krämer och skrubber och Rana Berggren påpekar att man får testa sig fram tills man hittar en serie som passar ens hudtyp. Själv föredrar hon märket Exuviance som har AHA-syror i produkterna, det är fruktsyror som sakta peelar (skrubbar) huden. BHA-syror är snälla molekyler som passar dem som har känsligare hud.

Inte salt

Det har på senare tid blivit allt mer populärt att välja naturliga ingredienser, såsom exempelvis salt- och sockerskrubb. Det är trots allt inte bäst, anser Rana Berggren.

– Saltskrubb har ojämna korn och i ansiktet där huden är så känslig blir det som att skrubba med små knivar. Det kan göra mer skada än nytta. Man ska vara försiktig med huden i ansiktet och därför är skrubber som har sfäriska korn bäst. Det får man bara om kornen är artificiellt tillverkade.

Under ögonen är huden allra tunnast och känsligast och där ska man inte skrubba alls. Där behövs särskilt utformad kräm som är anpassad för den sköra huden.

– Rengöring är A och O när det gäller ansiktsvård och det är viktigt att ha en skonsam rengöring som passar en själv. Det finns många att välja på och till slut hittar man en som man känner sig bekväm med.

För att få fräsch och återfuktad hud finns några steg att följa. Först tvättar man ansiktet med sin rengöringsprodukt för att sedan använda ansiktsvatten. När man använder ansiktsvatten tar man bort alla rester av både smink och rengöringsprodukten.

– Många har ansiktsvatten med alkohol i men det torkar ut huden, varnar Rana Berggren.

Efter ansiktsvattnet är det bra att lägga ett serum som är utformat för ens hud, det kan vara mot med kollagen mot rynkor, fukt för torr hud eller pigment för personer som fått pigmentförändringar efter till exempel en graviditet. Sist efter serumet applicerar man dagkräm.