• Barnbibliotekarierna Klara Danielsson och Karin Nilsson hittar på många roliga aktiviteter för barn och ungdomar. Foto: Kajsa Nilsson
  • När skrivarcirkeln ingick i det regionala projektet fick deltagarna möjlighet att publicera varsin bok. I år publiceras alla i samma bok. Foto: Kajsa Nilsson
  • Cirkeln hålls i det vackra Wadströmsrummet på Stadsbiblioteket. Foto: Kajsa Nilsson

Skriv din egen bok på bibban

Nu när höstterminen kommit igång har även Stadsbibliotekets barn- och ungdomsaktiviteter startat för säsongen. Barnbibliotekarierna Karin Nilsson och Klara Danielsson har fyllt schemat med såväl läse- som skrivarcirklar.

Som ett alternativ till sport öppnar biblioteket aktiviteter där ungdomar i åldrarna 12-16 kan komma och skriva och diskutera böcker.

– Det finns många olika aktiviteter men ingenting för de lite mer stillsamma ungdomarna. Jag hade velat ha alternativ som detta när jag själv var yngre, berättar Klara Danielsson.

Svårt att tänka fritt

Det var hon som startade skrivarcirkeln för ett par år sedan, efter det kom det att ingå i ett regionalt projekt där flera bibliotek runt om i Östergötland erbjöd samma sak. Nu är verksamheten åter lokal i Norrköping.

– Vi träffar ungdomarna en gång i veckan och genom konkreta övningar sätter vi igång kreativiteten hos dem. Många är låsta i skolans system där eleverna blir tillsagda vad de ska göra; vi vill att de ska tänka fritt.

Svart poesi

– En övning som har varit uppskattad kallas för ”black poetry” och går ut på att alla får varsitt utrivet blad från en bok, sedan ska man stryka över alla ord utom 25. Dessa kvarvarande ord bildar en dikt, berättar Karin Nilsson.

Vad träffarna innehåller är inte alltid förutbestämt. Tillsammans med deltagarna plockar bibliotekarierna fram övningar som passar gruppen. De som vill får skriva längre berättelser och andra kanske bara vill vara med på övningarna eller fika med kompisarna.

Fritt skrivande

– Vi vill inte att det ska kännas som i skolan, det här är fritid, säger Karin Nilsson.

– Ja, och ingen behöver heller läsa eller rätta texterna som ungdomarna skriver. Vill de att jag ska läsa så gör jag det, annars får de gärna hålla dem för sig själva, fyller Klara Danielsson i.

Boken publiceras

De som vill får till och med chansen att bli publicerade, precis som riktiga författare.

– Som slutgrej ska vi göra en bok som alla deltagare får vara med i. Den boken kommer sedan att finnas på biblioteket och vem som helst kommer att kunna låna den, berättar hon.