• Liselott och Isabella Björling delar intresset för hundar och driver en hundbutik tillsammans. Foto: Kajsa Nilsson
  • Wheaten terriern Morran trivs bra i overall. Foto: Kajsa Nilsson
  • Liselott och Isabella Björling delar intresset för hundar och driver en hundbutik tillsammans. Foto: Kajsa Nilsson
  • Hundgodis som nog också kan fresta en och annan människa. Foto: Kajsa Nilsson
  • Målet är att bli en exklusiv hundbutik. Foto: Kajsa Nilsson
  • I gamla Riks-City ligger hundbutiken. Foto: Kajsa Nilsson
  • Glada hundar som sprider god stämning på jobbet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Förutom att sy kläder gör Liselott broderier på handdukar. Foto: Kajsa Nilsson

Skräddarsytt till hunden

Man får tycka vad man vill om det men vissa hundar behöver helt enkelt kläder. Liselott Björling syr anpassade kläder till alla olika raser vid sidan om att hon och dottern Isabella driver egen hundbutik i Haga.

Förr sydde hon även kläder till människor men har nu övergått till att enbart sy till de fyrbenta vännerna. Bland de som, liksom hon själv, äger en wheaten terrier är det extra populärt att beställa regnoverall med långa ben. Isabellas hund Morran är snabbt framme som fotomodell och visar upp den rosa skapelsen.

– De har ingen underull och därför fryser de lätt trots att de har päls, förklarar de och berättar om butiken Hundmode och Litha-produkter som sedan i september finns i gamla Riks-City. Tidigare hade Liselott butiken i källaren hemma i Eneby men ville utöka och skaffade således en större och mer ändamålsenlig lokal i Haga.

– Det passar oss bra här. Många hundmänniskor bor i närheten och dessutom ville vi inte hålla till i city. Hit är det lättare att ta sig med sin hund, säger Isabella Björling som bor några minuters promenad från jobbet.

Skaffar klippkunskap

Isabella läste djurvårdsprogrammet på Himmelstalundsgymnasiet och ska snart påbörja utbildningen till hundfrisör. När utbildningen är klar har hon kompletterat sina kunskaper inom vardagsklippning med färdighet i att klippa tävlingshundar till utställningar. Till dess att utbildningen startar läser hon till personal- och löneadministratör via en YH-utbildning och klipper klor och trimmar päls på hundar i butiken.

– Det är jättekul med pälsvård. Framöver kommer vi hålla i kurser inom vardagsvård av hundar, hur man bäst tar hand om sin hund och blir en bra djurägare, säger hon.