• Ibland är det skönt att bara ligga och tänka i chillrummet, tycker Timmy Davidsson. Foto: Kajsa Nilsson
  • Fredrik Johansson, Robin Nordqvist, Kajsa Eriksson och Maria Palm arbetar på fritidsgården. Foto: Kajsa Nilsson

Skönt häng på gården

Nu har Blacka fritidsgård fått nya fina lokaler i anslutning till Mosstorpsskolan. Fritidsledare Robin Nordqvist guidar runt bland de många rummen. I alla vrår möter vi barn som njuter av sitt förträffliga ställe att hänga på efter skolan.
Fritidsgården riktar sig till barn i årskurserna 4 till 9. På eftermiddagarna är det öppet för framför allt de yngre barnen och på kvällarna anpassas aktiviteterna till högstadieeleverna. Varje dag finns något att göra och vid tidningens besök ska snart alla promenera bort till simhallen för att bada. Sedan kommunen tog över Skärblackas simhall finns möjlighet för fritidsgården att ha fria besök i sitt aktivitetsprogram.

Tre våningar


Verksamheten breder ut sig över tre våningar med musikrum högst upp. Där finns instrument och inspelningsstudio. Fritidsledaren Fredrik Johansson hjälper de barn och ungdomar som vill lära sig mer om musik eller kanske starta ett band.
I chillrummet ligger Timmy Davidsson och tänker. Annars brukar han sitta där och prata med sina kompisar. I ateljén håller fritidsledaren Maria Palm på med pärlor tillsammans med femteklassaren Emma Olovsson och fjärdeklassaren Elsa Reinoldsson.
– Det är roligt att vara här på fritidsgården. Vi brukar göra allt möjligt, till exempel pärla, spela killerball, bada och spela spel, berättar Emma.
– Det finns alltid något att göra, inflikar Elsa.
Stora rummet på andra våningen är populärt. Det är där barnen brukar spela killerball. Längs ena väggen hänger en stor spegel och den gör det möjligt att dessutom ha dans i salen.

Stor frihet


Sammanlagt arbetar fem personer heltid och en halvtid på fritidsgården. Robin Nordqvist har arbetat där i fem år. Vad är det som driver honom att fortsätta?
– Ungarna! Det händer alltid något och vi har möjlighet att göra mycket här, säger han.
– Jag uppskattar att vi har stor frihet inom ramar, säger Fredrik Johansson.

Gratis


I nuläget har fritidsgården öppet efter skoltid men helst skulle de vilja ha öppet även under rasterna.
– Från och med snart kommer vi ha öppet på raster två dagar i veckan, om vi får grönt från rektorn, säger Robin Nordqvist.
Att vara på fritidsgården är gratis, för några år sedan slopade man gårdskortet. Fika köps till självkostnadspris men vid större arrangemang, exempelvis Laserdome, måste barnen betala själva. På fritidsgården finns också en resegrupp. De ansvarar själva för att samla in pengar så att de har råd att åka på en resa tillsammans, bland annat genom att sälja korv. I år är tanken att de ska ta sig till Grekland.