• Sophia Jarl ger sig in i skolmatsdebatten. Foto: Malin Olsson

Skolmaten en viktig valfråga

Sophia Jarl, som är moderaternas förstanamn till kommunlistan och hon har nu undersökt hur man skulle kunna förbättra maten både i barn- och äldreomsorgen.

Knappt åtta kronor får råvarorna till lunchen för ett barn som går i mellanstadiet i Norrköpings kommunala skolor kosta. En stor del av maten är halvfabrikat och Norrköpings lokala matproducenter används extremt sällan

I förra veckan lyfte Centerpartiet frågan om skolmaten och hela Alliansen verkar vara på krigsstigen i skolmatsfrågan.

– Maten är viktig för oss alla, men särskilt för våra barn och äldre. Den är viktig för att barn ska utvecklas fysiskt och psykiskt och för att senioren ska vara vital och frisk längre. Ska barnen orka med långa dagar i skolan krävs en viss nivå på maten. Bra skolmat lägger en folkhälsogrund. Dessutom är skolmaten ett mycket bra medel för att jämna ut klyftorna för de barn som inte får mat lagad från grunden i hemmet, säger Sophia Jarl, som är helt med på norrköpingscenterns linje.

En väg att gå för att förbättra maten är också att använda riktiga, närodlade råvaror, tror Sophia Jarl. Norrköpings kommun skulle kunna lära av goda exempel hos andra kommuner och hitta vägar för att upphandla lokala matproducenter.

– I nuläget har kommunen några få stora matleverantörer som vunnit upphandlingarna. De små lokala matproducenterna har väldigt liten chans att konkurrera när kravlistorna för vad som ska levereras till kommunen är allt ifrån kött till diskmedel. Vi måste helt enkelt dela upp upphandlingar. En för kött, en för frukt och grönt och så vidare. När detta är gjort ska varje matleverantör, lokal eller annan, kunna gå in i en upphandling och erbjuda den del som denne kan leverera. Kan man till exempel leverera fläskfilé, eller nötfärs är man konkurrensmässig, menar Jarl vidare.

Alliansen enig

Centerpartiet i Norrköping är också inne på samma tankar och de vill också att skolorna själva ska kunna sätta sina egna menyer på skolmaten. I nuläget äter alla barn samma skolmat och det försvårar för att de lokala matproducenterna att få fram rätt mängd råvaror till en och samma dag.

– Skolorna måste få bli mer självbestämmande runt maten. Det här kommer också att underlätta för våra lokala producenter och förhoppningsvis leda till att fler kan vara med i upphandlingar framöver. Det skapar jobb i kommunen och mätta och glada barn som kan ta tillvara de kunskaper våra lärare ger dem.