• Ebba Wohlin och Ella Sjöholm från Kättingeskolan på Vikbolandet tar paus med hamburgarlunch. Foto: Kajsa Nilsson
  • Emma Tyrberg Solstad och Robin Påhlman tillsammans med läraren Frida Henmark på skiddagen i Yxbacken förra veckan. Foto: Kajsa Nilsson
  • Fredrik Söderlund är projektledare för Alla på snö. Foto: Kajsa Nilsson
  • Trots plusgrader och regn ligger snön vit i Yxbacken. Foto: Kajsa Nilsson
  • Lunch för alla fjärdeklassarna. Foto: Kajsa Nilsson
  • De som aldrig åkt skidor innan får börja utan stavar. Foto: Kajsa Nilsson

Skidåkning för fjärdeklassare

Vecka sex är sedan 2010 vigd åt skidåkning med Norrköpings fjärdeklassare. I projektet Alla på snö får stans alla tioåringar spänna på sig pjäxor och kasta sig utför Yxbackens snöklädda brant.

Alla som inte har egna skidor får låna från skidklubben. Sammantaget ges 1 780 elever möjligheten att prova på skidåkning under sex dagar.

Alla på snö började som ett pilotprojekt i Norrköping med första genomförandeår 2010. Nu finns snöinitiativet på 38 orter i Sverige. Egentligen är det en stor friluftsdag för eleverna, förklarar Fredrik Söderlund som är projektledare för Alla på snö sedan starten. Han arbetar vanligtvis på ett byggentreprenadföretag men avsätter en vecka varje år åt barnens skidåkning.

– Just tioåringar är i rätt ålder för motorisk och social utveckling. Det är därför man har valt att fokusera på dem, berättar han.

160 funktionärer

Från början var Alla på snö för Norrköpings fjärdeklassare men inkluderar sedan ett par år tillbaka även Söderköpings elever. För att genomföra veckan får skidklubben hjälp av 160 funktionärer från skidklubbar och 32 elever från Fria Läroverken och Realgymnasiet. Särskilt seniorerna verkar uppskatta att få hjälpa till under veckan.

– Friluftsfrämjandet är en av våra samarbetspartners. De har 8-10 ledare här varje dag som tar hand om barnen och lär dem åka skidor, säger Fredrik Söderlund som förklarar att han själv är uppvuxen i backen.

Alpint och längd

Halva dagen ägnas åt längdskidåkning och halva åt alpin skidåkning. Emma Tyrberg Solstad och Robin Påhlman går i fyran på Råsslaskolan och hade aldrig tidigare åkt utförsåkning. Förutom att få undervisning av lärarna har övriga klasskompisar hjälpt till.

– Det är kul och inte alls så svårt att åka skidor, säger Emma och får medhåll från kompisen.

– Vi har lärt oss att bromsa, det gör man genom att trycka ut hälarna, förklarar Robin.

Viktigt projekt

Matte- och idrottsläraren Frida Henmark är på toppenhumör. Dagen i Yxbacken är nämligen hennes bästa på hela läsåret. Hon har bakgrund som tävlingsåkare och var med i projektgruppen som startade Alla på snö. För henne är det är ett viktigt initiativ.

– Det finns så många barn som inte får möjlighet att åka skidor annars. Alla har inte förutsättningarna hemma, säger hon och berättar att omkring 20 av hennes 96 elever aldrig tidigare åkt skidor.