• Göran Brinkeback, Rose Pellerone och Håkan Hydén driver Skeppabutikerna. Foto: Kajsa Nilsson
  • Nu har Skeppa profil funnits i ett år och Skeppa marin i 120 år. Foto: Kajsa Nilsson
  • Bröderna Narveby på ångbåtstur. Foto: Kajsa Nilsson
  • Ångbåten går tyst över vattnet och kräver en säck björkved i timmen. Foto: Kajsa Nilsson

Skeppsfourneringen firar 120 år

Skeppa marin, eller Norrköping skeppsfournering som de egentligen heter, firar 120 år i år. Samtidigt firar Skeppa profil ett år med jubileumsfest på Strömsholmen.

Under våren 1894 öppnade Ernst F Hörner från Konungsund skeppshandel på Saltängen. Butiken flyttade till nuvarande plats omkring sekelskiftet och under 120 år har man sålt båttillbehör och fritidskläder. Förra året föddes lillasyster Skeppa profil och under förra veckan firades jubileet med fest på Strömsholmen.

– Vi har arbetat med profilkläder tidigare också, nu tar vi tillbaka verksamheten till företaget, berättar ägaren Göran Brinkeback. Tillsammans med Rosie Pellerone och Håkan Hydén driver han de två butikerna. I dag har företaget cirka 10 anställda.

Förtöjd ångbåt

Under ettårsjubileet för Skeppa profil hölls minimässa på gräsytan bakom Roddklubben, det bjöds på mat, musik och underhållning. Vid Roddklubbens brygga låg dagen till ära en ångbåt förtöjd. De som ville fick åka en tur på Strömmens vatten. Bröderna Thomas och Peter Narveby är medlemmar i Norrköpings ångbåtsförening som äger båten.

– Skrovet är från 1900-talet men sedan har man byggt på trädetaljerna. Vi är 30 medlemmar i föreningen som tar hand om båten, berättar bröderna.

För att komma under den nya bron till Strömsholmen måste skorstenen fällas, men det ordnar Thomas Narveby snabbt. En påse björkved i timmen krävs som bränsle för att kunna köra den tystgående båten.

Tillbaka på Strömsholmen fortsatte festen med livemusik och nygrillade hamburgare och nätverkande mellan företag.