• Omkring 50 barn kom till biblioteket på Stinsen i Söderköping för att lyssna till boken Gittan och gråvargarna som Inga-Lill Östlund här läser ur. Framförallt var det dock vernissage för barnens egna alster på bokens tema. Foto: Leif Larsson
  • Gråvargen i mänsklig gestalt kom också på vernissagen. Barnen blev inte rädda och vargen var snäll. Foto: Leif Larsson
  • Dags för mingel, som sig bör på en vernissage. Barnbibliotekarien Johanna Hellstrand delar ut frukt som hade en strykande åtgång. Foto: Leif Larsson

Skapande förskolebarn ställde ut

Omkring 50 förskolebarn kom rusande uppför trappan till andra våningen på biblioteket i Söderköping. De hade kommit för att se sina och andra barns alster som var gjorda på temat Gittan och gråvargarna.

I ganska många år har det arrangerats barnboksveckor i Söderköping. Ett av inslagen under den fyra veckor långa perioden på höstkanten är vernissage på Stinsen där biblioteket huserar.

– Biblioteket och Kulturskolan bjuder in förskolorna att arbeta med en bok och denna gång var temat Gittan och gråvargarna, en bok av Pija Lindenbaum, berättar Johanna Hellstrand, barnbibliotekarie, mitt under klyftandet av de äpplen vilka fungerade som tilltugg till minglet.

På andra våningen i biblioteket fanns både skulpturer, miljöer, teckningar och annat som barnen gjort. Riktigt snygga och fantasifulla saker.

– Boken har dramatiserats och barnen har sett den på bio, på teater och de har varit med i skapande verkstad. Responsen från förskolan är stor, vi har ett begränsat antal platser och de tar slut fort. Det är någon förskola som vi tvingats säga nej till men de flesta är med. I år är temat i huvudsak inriktat mot fyra- och femåringar, berättar Johanna.

Nyfikna barn

Anna-Lena Rydberg, bildpedagog på Kulturskolan, tycker att barnboksveckorna både är betydelsefulla och skänker glädje.

– Det är viktigt för barnen att få byta miljö och uppleva något nytt. Att de dessutom får skapa något av det de upplever och ser och att vara på en annan plats än förskolan ger en extra dimension. Att komma till Stinsen är en upplevelse i sig. Några får åka en mil i buss hit, det gör det extra spännande, konstaterar hon och tillägger:

– Det är en rolig och mysig åldersgrupp att jobba med. De är nyfikna och behöver inte motiveras.

Gråvargen kom

Efter ankomsten samlades barnen runt Inga-Lill Östlund som introducerade och invigde vernissagen med hjälp av barn från förskolorna. Hon berättade ur boken om Gittan och gråvargarna och barnen lyssnade andäktigt.

– Böcker är kanske det viktigaste i världen. Och innan barn kan läsa så ska vuxna läsa för dem, fastslog Inga-Lill med eftertryck.

Sedan vidtog mingel där barnen fick frukt och chansen att kolla in kompisarnas verk. De fick också träffa Gittan och Gråvargen som dök upp i mänskliga gestalter.

Tidningen frågade några barn om Gråvargen är farlig.

– Näää, kom det unisont och bestämt från barnen.