• Birgitta Lundin från Frälsningsarmén, Beatrice Carpvik från Consid, Johanna Ring från Best Western, Margreth Sjöö Holmek från Kvinnojouren och Caroline Johansson från Rejmes arbetar med Ljusare Jul. Foto: Kajsa Nilsson

Skänk en anonym julklapp i år

Från och med den 21 november finns möjlighet att lämna en anonym gåva på Best Western Princess Hotel i Norrköping. Julklapparna delas sedan ut till behövande barn lokalt i staden.

Ljusare Jul gjorde succé i Jönköping förra året med 1 000 skänkta julklappar. Nu kommer konceptet till Norrköping med initiativtagarna, it-företaget Consid som har kontor i båda städerna. På en lapp fyller givaren i vad paketet innehåller samt ålder och kön på den tilltänkta mottagaren.

Lämna julklapp

Framåt jul delas paketen ut till barnen via Frälsningsarmén och Kvinnojouren i Norrköping. För vissa barn blir det den enda julklappen i år.

– Vi kommer att ha en julgran stående här på hotellet med en önskelista. Privatpersoner uppmanas att komma och lämna paket men vi räknar också med att sprida det till företag, förklarar Johanna Ring som arbetar på Best Westerns hotell Princess i Norrköping.

Hotellet har öppet dygnet runt och Johanna Ring tipsar om att man kan göra sin vanliga julklappsshopping – plus en, eftersom hotellet ligger så nära shoppingstråken.

– Det finns inte sagt hur mycket julklapparna ska kosta men de ska vara nya och inslagna, säger hon.

Rejmes är med

Ett av företagen som redan nappat på paketinsamlingen är Rejmes i Norrköping. De har köpt 50 julklappar och hoppas kunna samla ihop ännu fler med hjälp av sina anställda och sitt affärsnätverk.

– Vårt mål är att fylla en Volvo V40 med julklappar och kommer att uppmana våra 150 anställda att bidra med en julklapp var. Under Rejmes företagslunch den 26 november kommer vi också berätta om insamlingen för gästerna och be dem bidra med julklappar. Vi vill som lokal aktör uppmana andra företag att göra en insats här i Norrköping, säger Caroline Johansson som är marknadssamordnare på Rejmes.

Skickar med julklapp

Att familjen befinner sig i en situation som omöjliggör att ge barnen julklappar syns inte alltid på ytan. De som via Frälsningsarmén ansöker om ekonomiskt bidrag till jul och blir beviljade pengar kommer som en bonusöverraskning få en julklapp från Ljusare Jul. Även barn som för tillfället bor med sina mödrar på Kvinnojouren kommer att få julklappar via Ljusare Jul.

– Vi vet inte hur många barn som kommer att bo hos oss över jul. Vissa bor här en vecka och andra i ett par månader. Hinner de flytta ut innan jul skickar vi med en julklapp från Ljusare Jul, vi vet att det är uppskattat, säger Margreth Sjöö Holmek på Kvinnojouren i Norrköping.