• Start och mål kommer att vara på kajen i Arkösund. Foto: Tommy Pettersson
  • Farleden är det första motionsloppet av sitt slag i Arkösund och i Östergötland. Foto: Tommy Pettersson

Simma och spring i Farleden

I slutet av juli startar ett unikt motionslopp i Arkösunds skärgård. Den som är trött på att sitta på en motionscykel på gym kan pröva på hur det är att springa och simma i den östgötska skärgården inom kort.

Farleden är ett helt nytt simma-och-springlopp där banan går över och mellan små och stora öar, med start och mål i centrala Arkösund.

– Idén om ett motionslopp har växt fram under många år. Det var jag och mina bröder som började prata om det. Vi ville skapa ett motionslopp för ”normalmotionärer” i en mer spånnande form och samtidigt ett lopp som är helt miljö- och klimatanpassat där det mesta är återvinningsbart, säger Simon Westerberg som är tävlingsledare och initiativtagare till Farleden. Redan nu innan loppet startar den 27 juli funderar Simon på att till nästa år ha en ”lättare bana” bredvid den ordinarie för att fler ska kunna deltaga.

Bland ilskna tjurar

I skrivande stund är drygt 100 deltagare anmälda och Simon hoppas på 110. Anmälningstiden går ut den 10: e juli. Deltagarna kommer att springa på stigar, småvägar och klippor, simma i Östersjön, runda en ö med ilskna tjurar och korsa två historiska farleder. Dessutom bjuds tävlingsdeltagara på hembakade bullar, ekologisk frukt och den gästfrihet som Arkösund alltid visar sina gäster ute på öarna.

– Banan är på 14 kilometer varav 2,5 kilometer är simning och vinnartiden bör ligga strax under en och en halvtimme. Det kommer att finnas två vätske- och energistationer längs banan. En är belägen mitt på Arkö och en mitt på Gränsö. Dessutom finns det påfyllningsmöjligheter i målområdet, berättar Simon.

Som kuriosa kan nämnas att en mer detaljerad karta över banan togs fram när man hunnit reka alla detaljer tillsammans med markägarna. De sista detaljerna slogs fast när flyttfåglarna var tillbaka.

– Den som någonsin råkat simma in i en tärnkoloni förstår poängen med detta, säger Simon Westerberg smått ironiskt.