• Torbjörn Sjöberg och Anneli Nörager provar på en gemensam cykeltur. Foto: Tommy Pettersson
  • Helene Pettersson, Gunilla Winderud Grehn, Jens Danielsson, Anneli Nörager och Torbjörn Sjöberg. Foto: Tommy Pettersson
  • Wijkagården Vikbolandet. Foto: Tommy Pettersson

Side by side

Kyrkans mångsidiga diakoni

Äldreomsorgen i Sverige idag skildras ofta i mindre smickrande rubriker men sanningen är den att vi har en bra äldreomsorg med en kompetent personal och en långtgående kvalitetsgranskning från myndighetens sida.

Det är tyvärr inte så ofta som vardagen på ett äldreboende skildras i media. Men om man söker sig bakom den slentrianmässiga bevakningen och åker ut i verksamheten finns alla de där solskenshistorierna nästan överallt.

Landsbygdsfördelar

Bygdevägen 15, eller i Folkmun kallat Wijkagården, är ett äldreboende som ligger i samhället Östra Husby på Vikbolandet. Boendet ligger inbäddat mellan grönområden och ortens serviceinrättningar av olika slag.

Huset har 60 lägenheter i ett tvåvåningshus och är uppdelat på sju avdelningar varav tre avdelningar är för personer med demenssjukdom. På stället arbetar en väldigt engagerad personalgrupp och en av dem, undersköterskan Helene Pettersson, tog för en tid sedan kontakt med kyrkoherden och prosten Torbjörn Sjöberg som är verksam i Östra Vikbolandets pastorat i nästan 35 år.

– Helene ringde mig och frågade om vi hade pengar att hjälpa till med att köpa en så kallad Side by Sidecykel. Efter lite letande slumpade det sig så att vi kunde kombinera fondpengar och diakonipengar och därmed tillsammans med pengar från en annan finansiär gå in och köpa cykeln till äldreboendet, berättar Torbjörn Sjöberg vidare.

– Vi har ett sedan länge ett väl etablerat samarbete mellan Wijkagården och kyrkan. Vi träffar många anhöriga till de boende i olika sammanhang och det här stället får överlag ett väldigt gott betyg.

Letade bland fonder och stiftelser

Helene Pettersson sökte pengar till cykeln runt om i hela Östergötland. Kyrkan i Östra Vikbolandet och Henry o Ella Margareta Ståhls Stiftelse nappade på frågan vilket ledde till att man kunde göra inköpet. Helene, hela personalgruppen och de boende blev naturligtvis väldigt glada och i maj i år rullade cykeln ut på trafiksäkra vägar.

– Jag har vetat om att det har funnits en sådan här cykel och tänkte att den skulle passa hos oss. Jag var ju helt ny på att söka pengar och började leta i fonder och stiftelser i länet. Jag skrev brev och frågade efter bidrag under en ganska lång tid men till slut lyckades vi få ihop pengarna, säger Helene Pettersson.

Cykeln är naturligtvis väldigt populär bland de boende. Den står där parkerade i garaget men tas ut och används flitigt vid utflykter och andra aktiviteter som skänker glädje och livskvalitet.

 

Side by side cykeln:

Par-cykel där en person kör och styr cykeln och den andre åker med.

Finns manuell eller elektrisk, samt med olika tillbehör.

Cykeln ger aktivitet, träning och samvaro under trevliga former.