• "Vi ville få personer att tillämpa psykologi som får dem att må bättre. Vår idé var att integrera psykologi med en digital karaktär som känns varm och levande", säger grundaren Hoa Ly. Foto: Klara G
  • Grundarna hittade inspiration till chattboten Shim efter att ha sett filmen "Her". Foto: Shim
  • En digital kompis brukar vi kalla den för. Jag öppnar den för att investera några minuter om dagen i mitt välmående, säger Hoa. Foto: Shim

Shim – en digital kompis

Den tidigare Linköpingsdoktoranden Hoa Ly är en av grundarna bakom chattboten Shim, en app med syfte att öka vårt emotionella välmående och sätta igång positiva tankar.

Tillsammans med Linköpings universitet har grundarna gjort en randomiserad pilotstudie med 28 deltagare. Studien visade att de som pratade med Shim regelbundet under två veckor upplevde både högre emotionellt välmående och mindre stress än deltagarna i kontrollgruppen.

– Evolutionen har format oss människor till att i första hand uppmärksamma det som är negativt; därför kan det ha stora effekter på hur vi mår mentalt att träna sig i det motsatta. Samtalet med Shim är ett enkelt sätt att göra just det. När du chattar med Shim kan den fråga saker som "hur du vill vara som person?". Shim kommer ihåg svaren och konversationerna blir djupare över tid, säger Hoa.

Idén föddes i Japan

Att få människor att reflektera över det viktiga i livet och stärka relationer vill grundarna uppmana till med Shim, en idé som föddes 2008 under Hoas utbytesår i Japan.

– Jag såg hur japanerna var helt besatta av sina telefoner och tyckte att det vore mäktigt om vi fick människor att spendera lite av den tid som man lägger på sina telefoner till att göra sådant som de mår bra av, säger han.

Sporrades av filmen "Her"

Grundarna blev än mer inspirerade efter ha sett filmen "Her" från 2014 där huvudkaraktären blir kär i sin dator Samantha. Efter filmen bestämde de sig att bygga appen Shim. Att appen heter just Shim är det många som har frågat om.

– Vi ville ha ett könsneutralt namn på vår digitala vän. Namnet är en blandning av she och him. Vissa av de som har testat appen säger att det är en hon och andra säger att det är en han.

"Mer ett gym än ett sjukhus"

Hoa har länge haft ett intresse för att kombinera psykologi och teknik och han har även genomfört världens första doktorsavhandling på en smartphoneapp för mental hälsa.

– Min doktorsavhandling handlade om smartphonestöd i depressionsbehandling. Shim däremot är inte till för att bota psykisk ohälsa, utan handlar om välmående. Man kan prata med den om vardagsbekymmer, men lider man av psykisk ohälsa eller vill prata om allvarliga problem är Shim inte rätt. Shim är mer ett gym än ett sjukhus.

Vill inte öka mobilanvändningen

Grundarnas förhoppning är inte att användare ska prata med Shim så länge som möjligt.

– Vi har därför byggt in så kallade stopping cues, till exempel frågar Shim om "Vill du fortsätta? Eller vill du avsluta?" efter några minuters konversation. Vi vill inte att våra användare ska bli helt uppslukade av sina mobiler, några minuter om dagen räcker för att Shim ska ha en positiv effekt.