• 23-miljardersaffären blir inte av. Foto: Tommy Pettersson

Schweiz säger nej till Gripen

Schweizarna röstade preliminärt nej till att köpa Jas 39 Gripen från Sverige i söndagens folkomröstning. Därmed ser det ut som om miljardaffären inte kommer att bli av.

Resultatet i den schweiziska folkomröstningen i helgen visade att 53,4 procent hade röstade nej och 46,6 procent hade röstat ja.

För Saab fortsätter Gripen E-programmet enligt plan med utveckling och produktion av 60 Gripen E till Sverige för leveransstart planerad till 2018.

Stort röstdeltagande

Valdeltagandet var ovanligt högt för en schweizisk folkomröstning vilket förklaras med det upphaussade intresset för Gripen. Nej-sidan har hela tiden haft ett försprång i opinionsmätningarna och de rödgrönas argument har varit att Schweiz inte ska lägga 23 miljarder kronor på ett stridsflygplan.

– Vårt fokus är att hjälpa länder att skydda sig, genom att erbjuda världsledande produkter till den globala marknaden, exempelvis Gripen. Vi har mött ett stöd för Gripen i Schweiz under hela upphandlingsprocessen liksom när det schweiziska parlamentet tog ställning under förra året, säger Håkan Buskhe, vd och koncernchef för Saab och fortsättter.

– Vi respekterar den schweiziska processen och kommenterar därför inte söndagens folkomröstningsresultat. Som en följd av Schweiz typval 2011, har hundratals industrisamarbeten etablerats inom ramen för det schweiziska industrisamarbetsprogrammet med kopplingar till Gripen E-upphandlingen. Vi ser fram emot att fortsätta dessa samarbeten så långt som möjligt..

Flera länder intresserade

Det var inget större firande i Linköping men kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall är dock försiktigt optimistisk.

– Schweizarnas beslut innebär inte någon kris  för Linköping. Men jag sticker inte under stol med att Nej utslaget är en stor besvikelse, menar han.

–  Brasilien är inne i ett förhandlingsläge och Tjeckien vill leasa de flygplan de redan har fortsättningsvis vilket innebär att Gripen är internationellt gångbar fortfarande.

Tjeckien kommer att fortsätta hyra Jas 39 Gripen av svenska staten i enlighet med det nya hyresavtal som gäller fram till år 2027. Tjeckien är ett av fyra länder som har Gripen i sitt försvar. Tjeckien hyr nu 14 stycken Gripen modell C/D av Sverige.

Förutom Tjeckien finns Gripen i Sydafrika, Ungern och Thailand. Sydafrika är ett land som köpt planen direkt av Saab medans Ungern och Tjeckien hyr. Thailand har köpt 12 plan och Brasilien står i begrepp att köpa 36 nya plan av Saab, men avtalet inte klart ännu.