• Mathias Sundin, Maria Arnholm är jämställdhetsministeroch Anita Jernberger presterade flera åtgärder som stärker sjuksköterskor och deras karriärer. Foto: Tommy Pettersson

Satsa på specialistsjuksköterskor

Under veckan som gick presenterade de tre Folkpartisterna Maria Arnholm, Mathias Sundin och Anita Jernberger ett förslag för hur man ska få en mera jämställd lönebild för kvinnor inom, bland annat vården.

Maria Arnholm är jämställdhetsminister, Mathias Sundin riksdagskandidat och Anita Jernberger är landstingsråd för Folkpartiet. Tillsammans presenterade de en plan hur de vill höja både statusen och lönen för 150 sjuksköterskor i länet.

Förstelärare förbild

– Vi har tittat på hur man jobbat med lärarna och det förstelärartjänster man inför hos dem. Just nu har vi 14 000 sådana tjänster i landet. Vi tittar nu på att kunna erbjuda, till exempel, en tjänst som förste barnmorska, menar Maria Arnholm och fortsätter.

-Det finns, få om än några, karriärsteg om man har en akademisk utbildning och jobbar som sjuksköterska, visst man kan bli chef men det är det inte alla som vill bli. Då kan detta vara ett sätta att öka på sin lön och ta ett kliv uppåt i karriärstegen. En förstelärare tjänar fem tusen kronor mer i månaden vilket är ett bra påslag och något vi räknar med ska bli verklighet för det 150 specialistsjuksköterskor som detta gäller nu till att börja med, berättar Anita Jernberger. Samtliga tre folkpartister menar att detta är att driva feministisk politik utan socialism som det även står på mycket av det tryckta kampanjmaterialet som Folkpartiet nu delar ut.

Ett kvinnligt initiativ

– Vi liberaler var tidigt med att driva kvinnofrågor och att ta kvinnliga  som nu andra försöker göra till sitt, avslutar Mathias Sundin.