• Zapiros verk visas just nu på Arbetets museum i Norrköping. Foto: Max Elofsson

Satirteckningar visas upp

Från och med 8 oktober visas en ny utställning på Arbetets museum i Norrköping. Det är den kända satirtecknaren Jonathan Shapiros teckningar som visas fram i mars nästa år.
 Utställningen heter Sydafrika i bilder - tecknad satir över fem decennier. Skaparen Jonathan Shapiro, eller mer känd som Zapiro, var själv på plats för att inviga i början av oktober och nu visas hans verk på Arbetets museum i Norrköping.

Skildrar vapenaffär

Zapiro vann 2016 års EWK-pris som varje år delas ut till konstnärer som verkar i Ewert Karlssons anda. Priset instiftades år 2000 av EWK-Sällskapet. Det är omkring 45 bilder från hans skildring av sitt hemland Sydafrika från 1980-talet och händelserna som ledde fram till att Nelson Mandela segrade som president och till sorgen som många kände ner Mandela gick ner för sista gången.

I Zapiros verk kan man även skåda den AIDS-policy som president Thabo Mbeki drev under sin tid som president. Vapenaffärer där svenska JAS 39 Gripen stod i fokus är också något som han har skildrat.

Tidigare år har priset tilldelats bland andra Saad Hajo som är en syrisk satirtecknare som verkar i Norrköping. 2009 började det internationella samarbetet med en föreställning om Tanzania.

– Vi har haft många fantastiska samarbeten och nu vill vi introducera Afrika lite mer. Det syns nästan aldrig i svensk media, säger Carina Milde på Arbetets museum.

Satir på presidenten

Sydafrikas nuvarande president Jacob Zuma skildras med ett duschmunstycke på huvudet på en bild. Den bilden skapa Zapiro efter att Zuma anklagades för våldtäkt på en hiv-smittad flicka, vilket han hävdade inte var någon fara med, då han tog en dusch efteråt. Satirtecknaren tyckte det var väldigt märkvärdigt eftersom Zuma vid tillfället var ordförande i det nationella AIDS-rådet.

Att Arbetets museum nu samarbetar med Zapiro och visar upp hans verk för allmänheten är ett led i deras uppmärksammande av ”Fritt ord 250” – Sveriges tryckfrihets- och offentlighetsprincips 250-årsjubileum. Zapiro har drivit en kamp för att upprätthålla den demokratiska grunden i Sydafrika, vilket har lett till att han flera gånger har stämts och dömts för förtal. Trots det fortsätter han väcka uppmärksamhet.

Utställningen Sydafrika i bilder - tecknad satir över fem decennier visas till och med 26 mars nästa år.