• Annika Kupianinen och Ulla Fredrikssons utställning står kvar på Galleri Kronan till och med mitten av december. Foto: Kajsa Nilsson
  • Valen är skulpterad i pigmenterad betong och sprutar vatten enligt en slumpmässigt programmerad dator. Foto: Kajsa Nilsson
  • Annika Kupiainens händer är inspirerade av Matrixfilmerna där karaktären skulle välja ett piller. Foto: Kajsa Nilsson
  • Ulla Fredrikssons dotter Hilda, 10 månader, får följa med mamma på jobbet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Ulla Fredriksson skulpterade ett nytt moln för varje dag under ett års tid. Foto: Kajsa Nilsson
  • Bilder i blyerts och akryl av Annika Kupiainen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Självporträtt inspirerat av Matrix. På nära håll ser man att hela tavlan består av små piller. Foto: Kajsa Nilsson

Såsom i en spegel

Galleri Kronan har haft ett fullspäckat program under hösten och i lördags hade årets sista utställning vernissage. Lokala konstnärerna Ulla Fredriksson och Annika Kupiainen presenterar tillsammans utställningen ”Såsom i en spegel”.

Under kommunens arrangemang Konst- och performancehelg som är en del av Med staden som scen fick Annika Kupiainen möjlighet att visa sin film ”Sagt om Annika Kupiainen – ett internaliserat självporträtt” och i den nya utställningen kommer filmen återigen att rulla i ett av Galleri Kronans rum.

Gipsdagbok

Konstnärsduon har vid ett tidigare tillfälle visat upp sin konst tillsammans, då på konsthallen Passagen i Linköping. Ett av Ulla Fredrikssons verk som fått följa med till Galleri Kronan är molnskulpturerna 365°.

– Jag tillverkade gipsskulpturerna under ett år. En skulptur varje dag, lite som en dagbok. Varje skulptur har ett nummer undertill som berättar vilken dag den är gjord på. Jag förhåller mig ofta till rummet och lokalen, förra gången jag visade upp molnen satt de på väggarna och omslöt lokalen, den här gången hänger de i ordning på en vägg, säger hon.

Naturtema

Ulla Fredrikssons samtliga verk i utställningen har en röd tråd: vatten, luft och sol. I galleriets inre rum badar en val i ett kar av zink. Ur valens andningshål sprutar det vatten slumpmässigt via datastyrd teknik. Valen är skulpterad i pigmenterad betong som sedan slipats upp för att få den glansiga ytan.

Matrix

Annika Kupiainen har tagit inspiration från de tänkvärda Matrixfilmerna och precis vid entrén till utställningen vilar två bronsskulpterade händer med varsitt piller i handen.

– I Matrix får karaktären välja mellan piller i två färger, mina piller skiftar i olika färger eftersom jag vill att alla världsbilder ska få finnas. Till skulpturerna fick jag bidrag från Östsam, berättar hon.

Utställningen står kvar till och med den 15 december.