• Maria Dillon och Marie-Christine Frilund är lärare på Sång- och yogaspecialisten. Foto: Kajsa Nilsson
  • Kommunfullmäktiges ordförande Eva Andersson klippte band för att inviga verksamheten. Foto: Kajsa Nilsson
  • Vanna Mantefors har rollen Birgitta i Sound of Music och planerar att ta sånglektioner för Maria Dillon i höst. Foto: Kajsa Nilsson

Sång och yoga vid Norr tull

För Maria Dillon har sången alltid haft en central plats och med den kraftfulla röst som hon har är det inte konstigt att hon länge har kunnat försörja sig som artist och sångpedagog. Nu startar hon ny verksamhet med sång och yoga.

Schemat för hösten innehåller bland annat hathayoga, viryayoga, gravidyoga och den mer sällsynta sångyogan. Vad kan det tänkas innebära?

– Sångyogan fokuserar på andning och att locka fram ljud. Det är yoga för rösten, förklarar Maria Dillon.

Sånglektioner

Det finns inga krav på att kunna sjunga för att utöva sångyoga, det viktigaste är att det känns lustfyllt. Förutom att lära ut sångyoga kommer Maria Dillon bedriva sångundervisning. Tidigare arbetade hon som lärare på Film- och musikgymnasiet och har haft sånglektioner via studieförbund i stan. En av hennes sångelever var närvarande under invigningen och sjöng en melodi efter att det blågula bandet hade klippts.

– Jag har faktiskt bara gått på en lektion för Maria men förhoppningsvis ska jag gå på fler nu i höst, säger Vanna Mantefors som under året spelar rollen Birgitta i Sound of Music på Östgötateatern.

Mycket yoga

Förutom Maria Dillons sångundervisning och egna yogapass kommer rutinerade Marie-Christine Frilund att hålla yogapass vid sidan av tjänsten som schemaläggare och biomedicinsk analytiker på Universitetssjukhuset i Linköping. Under de senaste fem åren har hon haft yogaklasser hemma i Skärblacka, nu ser hon fram emot att få hålla i mindre grupper i de nyrenoverade lokalerna inne i Norrköping.

– Är man många i en grupp når man inte den fördjupade processen. Tio-elva är lagom tycker jag, säger hon.

Förbereder för förlossningen

Oavsett vilken klass man går på känns det skönt i kropp och själ, försäkrar hon. Gravidyogan riktar sig till de som har passerat den tolfte graviditetsveckan och delas upp i sex tillfällen. Hur långt in i graviditeten det går att yoga känner man bäst själv.

– Det är bra för att orka graviditeten, gravidyoga handlar mycket om förberedelse inför förlossningen.

Förutom gravidyoga håller Marie-Christine Frilund i yinyoga och mjuk hathayoga. Yinyoga innebär stor avslappning och man sitter eller ligger i positionerna under längre tid och det ger djupare effekt än vid snabbare yogaformer. Hathayoga är den vanligaste yogaformen i västvärlden, den passar oavsett om man är nybörjare, stel eller proffs.

– Hathayoga och viryayoga liknar varandra mycket, jag lär ut hatha och Marias viryayoga är mer ansträngande, berättar Marie-Christine Frilund.

Snabbyoga

Har man bråttom finns det expresspass på lunchtid.

– Det är kanske lite motsägelsefullt, att ha yoga på expresspass, säger Maria Dillon med ett skratt. Vanliga pass är på mellan 60-75 minuter och expresspasset är på 45 minuter, så värst kort är det alltså inte.