• Margareta Gustafsson och vännerna runt bordet tycks uppskatta arrangemanget. Margareta var även på Ingrid Edelfeldts besök på Stadsbiblioteket under måndagen. Foto: Kajsa Nilsson
  • ”Kanske är längtan något som hör vår tid till”, påpekar Olov Rasch. Foto: Kajsa Nilsson
  • Det finns många infallsvinklar till temat längtan, menar projektledaren Katarina Wändahl. Foto: Kajsa Nilsson

Samtal om längtan

Förra veckan pågick andra upplagan av Leva livet-veckan där Svenska kyrkan var motor för att få igång intressanta samtal i olika sammanhang runt om i staden. Temat längtan tolkades på många sätt.

Idén till veckan är hämtad från Karlstad där man har haft Livet är värt att leva-vecka sedan tio år tillbaka. I Norrköping började man förra året.

– Förra året var uppstart och vi fick positiv respons på veckan, säger Katarina Wändahl, projektledare för Leva livet-veckan.

Släktforskning och yoga

Under Leva livet-veckan kunde man bland annat gå till Coffice för att prata om längtan efter att starta eget företag och delta i yoga på temat längtan efter ett friskare liv i Munkebodagården i Norsholm. Vissa aktiviteter hölls i kyrkans lokaler.

– Idén är att framför allt inte vara i kyrkans lokaler. Vi gör ju det här alltid annars. Det händer nya saker när man är någon annanstans, säger Katarina Wändahl och tillägger att kyrkan inte är avsändare för de olika programpunkterna.

– Vi är bara en motor på samma sätt som Norrköpings kommun är för Kulturnatten, förklarar Katarina Wändahl.

Afternoon tea

Stadsbiblioteket hade flera programpunkter under veckan. En av dem var högläsning på tema längtan där besökarna samtidigt kunde njuta av kaffe, te och kaka.

– Vi började med afternoon tea under 2014 då vi samtidigt uppmärksammade att det var 50 år sedan Moa Martinson dog. Nu ville vi spinna vidare på afternoon tea-idén och har haft olika programpunkter, bland annat om Tove Jansson och Verner von Heidenstam. I dag handlar det om längtan, förklarar bibliotekarien Marita Hjärpe som hälsar besökarna välkomna till Wadströmsrummet.

Tre systrar

Nästan alla stolar är fyllda när Ingrid och Olov Rasch tar till orda och börjar tala om längtan. De kommer från Norrköpings teaterkompani som nyligen satte upp Tjechovs pjäs Tre systrar på det gamla fängelset. Under deras framträdande vid afternoon tea på biblioteket läste de bland annat utdrag ur Tre systrar samt en novell.