• Emil Broberg är gruppledare för Vänsterpartiet i landstinget i Östergötland. Foto: Tommy Pettersson

Samma kostnad för alla

Det har länge rått olika prisernivåer för lesbiska kontra heterosexuella par gällande insemination. Nu tar landstiget bort den diskriminerande extraavgiften.

Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet, är glad och nöjd över att en rättvis taxa nu ska gälla för alla som önskar en konstgjord befruktning oavsett om man lever som heterosexuell eller lesbisk.

Saknar rim och reson

– Har man varit ett barnlöst heteropar har det kostat 300 kronor för att få göra en provrörsbefruktning. För lesbiska par har det kostat ytterligare 2 700 kronor, det vill säga sammanlagt 3000 kronor vilket helt saknar rim och reson, menar Emil Broberg och fortsätter:

– Som skäl till detta har man angett att de lesbiskas barnlöshet inte har någon medicinsk orsak medan heterosexuella par ränats in i den kategorien, men då har man inte hela bilden klar för sig. Vi har uppmärksammat detta och lämnade sedan in en motion vilken nu togs upp på Hälso- och sjukvårdsnämndens möte den 9 oktober. Har det kommit så långt brukar ett förslag inte stoppas, säger  Emil Broberg och tycker att det ska bli väldigt intressant att höra hur diskussionerna kommer att gå.

Glad för beslut

– Om det nu ens blir några diskussioner, men vad jag vet så har både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna tidigare varit motståndare till att alla skulle ha samma taxa. Moderaterna och Vrinnevilisten har velat lite och inte tagit någon tydlig ställning. Men jag kanske har fel och det kanske inte alls blir någon debatt kring detta. Hur som helst så är jag mycket glad för att det nu äntligen ska råda rättvisa i den här frågan, avslutar Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet i Östergötland.