• Hela skådespelarensemblen på repetition. Foto: Kajsa Nilsson
  • Årets lustspel handlar om rallytävlingen Maj-pokalen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Katrin Kyrling-Fri har varit med i föreningen sedan den startade. Nu har hon även fått med maken Lars och sonen Simon. Foto: Kajsa Nilsson
  • Annika Listén åker ända från Stockholm för att regissera skådespelarna. Foto: Kajsa Nilsson
  • Barn, ungdomar och vuxna möts i Vikbolandsspelet. Foto: Kajsa Nilsson
  • 28-29 juni och 1-6 juli spelas Samling vid pumpen i Appteksparken i Östra Husby. Foto: Kajsa Nilsson

Samling vid pumpen i Östra Husby

För 30 år sedan spelades det första Vikbolandsspelet. Föreningen är fortfarande vid liv och producerar en ny föreställning varje år. Katrin Kyrling-Fri har varit med sedan start. – Då gick jag i åttan. Jag kan inte riktigt låta bli att vara med varje år, säger hon.

Nu har hon även lyckats få med maken Lars och sonen Simon i skådespelarstaben. Lars som tidigare år inte velat ha någon roll i föreställningen har i år varit ambitiös nog att till och med odla skägg till sin roll. Sjutton skådespelare i åldrarna 11-75 deltar i föreställningen. Den 28 juni är det premiär för årets uppsättning ”Samling vid pumpen” som utspelar sig på 1960-talet. Mycket sång och dans integreras i uppsättningen, men det är inte någon musikal. Berättelsen handlar om Sonja Svensson och hennes bensinmack dit sommargäster och bybor kommer. Årets stora händelse är rallytävlingen Maj-pokalen som avgörs i Vikbolandsskogarna. Rallystjärnorna anländer till bygden, men var är all bensin?

Regissör från Stockholm

Annika Listén bor i Stockholm men har arbetat med Vikbolandsspelet sedan många år tillbaka. Om helgerna åker hon till Vikbolandet för att repetera sommarens lustspel. Då bor hon hos föreningsmedlemmarna Maggan och Lasse.

– Jag började 1995 när Pontus Helander var regissör. I år är det tredje gången som jag är regissör och koreograf, tidigare år har jag bara arbetat med koreografin.

På frågan om hur hon finner ork till att åka den långa vägen mellan Stockholm och Vikbolandet varje vecka är svaret enkelt.

– Människorna som är med!

Samling vid pumpen spelas den 28-29 juni samt 1-6 juli i Appteksparken bakom Apptekshuset i Östra Husby.