• Selma Eklund, Agnes Sjöberg och Lovisa Axelsson tycker att ”krokodilramsan” är bra att använda när man ska korsa en gata. Foto: Kajsa Nilsson
  • Brandmannen Håkan Johansson visar Mimmi Skoog hur hon ska göra för att rädda kompisen Filippa Strömfors. Foto: Kajsa Nilsson
  • Eleverna från Östra Ryds skola årskurs 3-4 lär sig hur de ska uppträda i trafiken. Foto: Kajsa Nilsson
  • Jenny Johansson från NTF och Johanna Grander från Söderköpings kommun var arrangörer till säkerhetsdagen. Foto: Kajsa Nilsson

Säkerhetsundervisning för tredjeklassare

Under förra veckan var det Europeiska trafikantveckan och Söderköpings tredjeklassare fick passande nog delta i en ny säkerhetsdag där den relativt nybyggda Trafikgården ingick. Säkerhetsdagen är ett samarbete mellan Polismyndigheten, Räddningstjänsten, kommunen och NTF.

- Alla åtta skolor i Norrköping har tackat ja till att vara med under säkerhetsdagen och eleverna får lära sig om flera olika delar inom säkerhet; bland annat trafikregler och vikten av att använda säkerhetsbälte, säger Johanna Grander, enhetschef för Teknik och entreprenad inom Söderköpings kommun.

Många barn var på plats och de fick bland annat möjlighet att se hur en polisbil ser ut invändigt.

- Det är viktigt att etablera en kontakt mellan polisen och barn, meningen är att de ska lära känna varandra, säger hon.

Stabilt sidoläge

På en av säkerhetsdagens stationer hade Räddningstjänsten ställt upp en brandbil och lärde barnen hur de ska göra för att placera en medvetslös person i stabilt sidoläge.

- Jag undersöker Filippa som är medvetslös. Jag tittar om hon andas, det vet jag genom att se om magen rör sig, berättar Mimmi Skoog som övar på klasskompisen Filippa Strömfors.

- Tänk på att huvudet är det viktigaste, påminner brandmannen Håkan Johansson när han kommer fram till räddningsaktionen.

Bälte är som hjälm

På en annan station fick eleverna påminnelse om att använda säkerhetsbälte, det är en självklarhet för Julia Malmqvist som går i samma klass som Filippa och Mimmi.

- Vi fick veta att det är lika viktigt att använda säkerhetsbälte som cykelhjälm, och det gör jag ju, berättar hon.