• "Vi får inte glömma varför människor fortfarande flyr och att det fortfarande pågår, säger konstnären och galleristen Sahar Burhan, som ställde ut på Arbetets museum under Demokrati- och människovärdedagarna i förra veckan. Foto: Tina Andersson
  • Konstinstallationen är en pixel i havet, som betraktaren kan gå in i och höra ljuden av havet och människor. Foto: Tina Andersson

Sahar zoomar in för medmänskligheten

Bilden av treåriga Alan Kurdis livlösa kropp, uppspolad på en strand, berörde en hel värld 2015. Genom sina konstverk vill Norrköpingskonstnären Sahar Burhan påminna om att människor fortsätter att fly undan krig.

Under förra veckan pågick de årliga demokrati- och människovärdedagarna. Konserter, panelsamtal, föreläsningar och utställningar pågick runt om i staden, under tamat civilkurage. En som ställde ut i samband med dagarna var konstnären Sahar Burhan, vars konst gick att ta del av på Arbetets musem. Hennes pixlade målning är en version av nyhetsbilden på den tre år gamla, drunknade pojken Alan Kurdis, som låg livlös på en strand i Turkiet. Bilden av det lilla barnet fick stort genomslag i nyhetsflödet 2015, när miljontals människor tvingades fly undan kriget i Syrien. Bilden påverkade även Sahar, som själv flydde från Syrien till Sverige för tio år sedan.

– Den här bilden skickade ett meddelande till resten av världen. Det här händer och det fortsätter att hända, det får vi inte glömma bort. Jag vill upplysa människor om varför människor flyr från länder som Syrien och Somalia, säger Sahar.

Inspirerades av bilder

Det var genom bilder och klipp från Syrien som hon fick idén till konstverket. Målningen är uppbyggd av pixlar, precis som om man zoomat in på en bild med låg upplösning. På nära håll blir intrycket abstrakt med kvadrater i pastellfärger, men på avstånd blir det tydligt vad målningen föreställer.

På golvet framför målningen ligger vita papperskuber, som liksom trillat ur konsverket. Vid en workshop under veckan fick deltagarna tillverka kuber, som länkades samman till konstverket "Pixelkraft"

– Vi behöver inse att vi alla behövs och att vi är del i ett större sammanhang. Saknas en länk, fugerar inte systemet.

Ger en tankeställare

Lite längre bort står en installation, en åtta kubikmeter stor kub klädd i transparant blått tyg. Kuben är en pixel i havet, där ljud från människor och vågor spelas upp. Inuti kuben ligger en röd och en blå ballong, som symboliserar färgerna på Alans tröja och byxor.

– Tanken är att man ska gå in i kuben och lyssna till ljuden. Kanske man börjar tänka efter vad det handlar om att ligga där i havet på flykt från krig. Det är mitt uppdrag som konstnär att belysa de häsäger Sahar.