• Karin Lundahl har planerat filmfestivalen i ett halvår och blickar framåt mot nästa år. Foto: Max Elofsson

Så var filmfestivalen

Den 9 oktober avslutades Norrköpings tio dagar långa filmfestival. 36 långfilmer och lika många kortfilmer visades och arrangörerna var mycket nöjda med evenemanget.

I år arrangerades Norrköping filmfestival för 18:e gången av filmföreningen Flimmer. Det var med glädje och entusiasm som de ansvariga tog sig an att planera festivalen som pågick i tio dagar.  Fredagen den 30 september drog evenemanget igång och först ut var filmen Jätten av regissören Johannes Nyholm.

– Alltihop har varit lysande, jättebra, och många bra filmer har man fått se, säger Anders Grentzelius, verksamhetsledare på Flimmer.

Regissörer på plats

Karin Lundahl och ett antal andra personer har jobbat med programmet i ett halvår. Även dem är väldigt nöjda med arrangemanget. I huvuddel var det exklusiva premiärer som annars inte visas på andra svenska biografer, kunde besökarna se. På plats kunde man också se regissörer och annat folk med filmanknytning. Bland annat filmen Imperiums skapare Daniel Ragussis var med via länk.

Vid vissa filmvisningar hade det planerats lite extra, som till exempel när skräckfilmen The Witch visades. Då kom utklädda människor in i biografen och skrämde slag i besökarna.

Annan förpackning

Samtliga filmer utom en visades på Cnema i Norrköping, Enda undantaget var klassikern Do the right thing från 1989 som man kunde skåda på Hallarna.

Inför nästa års filmfestival kommer det troligtvis vara ett annorlunda upplägg. Det är ännu oklart hur, men en grundlig genomgång kommer att göras för att se hur man kan tänka nytt.

– Det är viktigt det inte blir samma sak år efter år och att vi förnyar oss, vilket känns bra, säger Anders Grentzelius.