• På Louis de Geer i Norrköping hölls en pressträff för att presentera det nya säkerhetstänket. Foto: Max Elofsson

Så ska Bråvalla bli säkrare

I förra veckan presenterade kommunen och FKP Scorpio hur de ska göra kommande års Bråvalla Festival säkrare. Bland annat ska ett samarbete med RFSU leda till att fler unga blir förstådda med vad som inte är ok.

Under 2016 års upplaga av Bråvalla Festival i Norrköping kom en rad anmälningar om sexuella ofredanden in till Polisen. Nu vill arrangörerna FKP Scorpio se till att festivalbesökarna till nästa år upplever mer trygghet, och med hjälp av RFSU ska de, med början på nästa år, besöka skolor runt om i kommunen och informera om vad som är ok och vad som inte är ok på en festival.

– Vi vill arrangera en säker festival som ska vara en trygg plats för alla och det jobbar vi på att utveckla. Men oavsett hur mycket arbete vi lägger ner så är det ändå på individnivå som allting handlar om, säger Niklas Westergren, marknadsansvarig på FKP Scorpio.

Fler anmäler

Inför årets festival gjorde Polisen i Östergötland stora insatser och jobbade förebyggande för att minska antalet brott. Men att antalet anmälda sexualbrott ökade stort ser både Polisen och arrangörerna som positivt eftersom fler väljer att anmäla och inte struntar i det.

– Varje brott som sker är ett brott för mycket. Det är även bra att fler väljer att anmäla om man har utsatts är sexuella ofredanden och det är något vi har uppmanat folk att göra, säger polisen Robert Wallén.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist säger att det är ett välkommet initiativ att samarbeta med RFSU och att de informerar för att förebygga brott. Han säger även att det är kul att se att Scorpio tar frågan på allvar och verkligen vill få till en förbättring.

Vakttorn

Bråvalla Festival arrangeras mellan 29 juni och 1 juli 2017. Niklas Westergren tycker att det just nu känns bra inför nästa år.

– Jag har en bra känsla och tror på samarbetet med RFSU, säger han.

Andra brott som anmäldes under årets festival var en hel del mobiltelefonstölder, men det går till kategorin över brott där de flesta har gått att lösa. Nästa år kommer även särskilda vakttorn att införas på festivalområdet.