• Om du har en kolgrill kan du ha kol på halva sidan och först grilla köttet på kolen, därefter lägger du över det på andra sidan och har locket halvöppet. Foto: Emma Sellbrink

Så lyckas du med grillningen

Grillad mat är lika med sommar. Med dessa tips kommer du garanterat briljera på grillfesten.

Johannes Andersson, kökschef på Kvarterskrogen Asken, tipsar om att kött med naturligt insprängt fett, som entrecôte, ryggbiff och karré, lämpar sig bäst på grillen. Torka bort vätskan från det rumstempererade köttet och testa att skippa marinaden.

– Generellt marinerar vi svenskar köttet i samma marinad och därför tröttnar många på grillat kött under sommaren. Jag gillar att bara använda salt, svartpeppar och olivolja så att köttet får tala för sig själv, säger Johannes Andersson.

Låt köttet vila

Börja med en hög temperatur för att få en fin yta och sänk sedan temperaturen. Om du har en kolgrill kan du ha kol på halva sidan och först grilla köttet på kolen, därefter lägger du över det på andra sidan och har locket halvöppet. När köttet är klart ska det vila i cirka tio minuter.

Grilla en hel fisk

Även fisk, till exempel abborre och röding, passar utmärkt på grillen.

– Använd en hel fisk för ett saftigt resultat.

Ett tips är att grilla citron som du sedan pressar över fisken och avsluta med brynt smör. För alla vegetarianer är grillade grönsaker och halloumi en vinnande kombination och det är även gott som tillbehör till köttet. Ytterligare ett välsmakande tillbehör är smaksatt majonnäs. Rör ner basilika eller dill i majonnäsen, eller varför inte lite brynt smör?