• Rebecka Widar, som äger Systrarna grön, ger dukningstips. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • En dag i kärlekens tecken. Det hjärtformade blomsterarrangemanget består av ranunkler, rosor, tulpaner och våreld.
  • Att samla vaserna i en grupp är inne just nu. I varje vas finns en liten bukett med tulpaner, freesia, prärieklockor och syréner. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Så får du till dukningen på bröllopet

Dukningen. En del som sätter extra guldkant på bröllopet. Floristen Rebecka Widar ger dig de bästa dukningstipsen.

När man planerar dukningen är det viktigt att först tänka på vilken känsla bröllopet ska förmedla, exempelvis lantligt eller stilrent. Om bröllopet har något färgtema är det roligt om blommorna går i den färgen. Till våren och sommaren är det populärt med milda pasteller som rosa och champagne.

–Just nu är vildvuxet och busigt trendigt. Helst ska man få en känsla av handplockat. Till exempel ax, gräs, trädgårdsrosor och pioner kan användas för att få fram känslan, säger Rebecka Widar, som äger blomsteraffären Systrarna grön i centrala Linköping.

Nu är det inne med många små dekorationer och att samla ihop vaserna i grupper. Genom att mixa olika vaser och olika blommor får dukningen en mjuk känsla. Ett tips är att markera brudparet. Förr var det vanligt att ha en brudbåge, men den kan lätt skymma paret. I stället kan man exempelvis dekorera ett fönster bredvid de lyckliga tu.

Rebecka Widar tipsar om att man kan ha olika nivåer på dukningen. När man ska duka matbordet ska man helst jobba lågt så att det inte finns några störande moment i vägen när man pratar med bordsgrannarna.

–Men exempelvis presentbordet får gärna vara ett utropstecken och då kan man ha höjd på blommorna, säger Rebecka Widar.