• Christoffer Sjögren menar att det finns många skojare inom städbranschen i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson

Rut-tjänster fortsätter att öka

Sedan rut-avdraget introducerades för sex år sedan har städhjälpsmarknaden expanderat. Enligt siffror som Skatteverket publicerade i juli har 14 procent fler köpt rut-tjänster under årets första halva jämfört med samma period förra året.

I Norrköping var det 4 233 personer som under årets första sex månader utnyttjade rut-avdraget. Ett av alla företag som tog tillfället i akt att starta i samband med införandet av rut var Städarna i Norrköping.

– Jag upplever en attitydförändring kring städhjälp. Det som tidigare var fult har blivit vardag för många. Nuförtiden är det inget konstigt med att under en middag fråga vilket företag ens vänner anlitar till städhjälp, säger Christoffer Sjögren, delägare i företaget.

Hantverkare

För att höja statusen ytterligare på yrket som städare har Christoffer Sjögrens företag valt att benämna medarbetarna som hantverkare snarare än städare.

– Många är hemma när vår personal kommer och vill bjuda på fika och prata en stund medan arbetet utförs. Personalen ska känna sig som hantverkare och har egna visitkort som de kan dela ut, berättar han.

Kollektivavtal

Under de senaste åren har Städarna i Norrköping hamnat i blåsväder på grund av att de vägrat införa kollektivavtal för de anställda, vilket de nu har ändrat på. I Norrköping fanns det under första halvan av året 164 företag som anmälts för rut-avdrag hos Skatteverket och enligt Christoffer Sjögren finns många skojare där ute.

– Många arbetar svart och tar för lite betalt för tjänsterna. Vi som har kollektivavtal är inte fler än fyra och det är viktigt att ge de anställda en rimlig lön.