• Gunnar Elfström berättar om Linköping och nu gästar han Johan Haugesund och Östergötlands bokmässa. Foto: Tommy Pettersson

Rockstar på bokmässan

Gunnar Elfström och sextiotalet

Temperaturen och förväntningarna stiger nu när vi närmar oss den femte upplagan av Östergötlands Bokmässa, Tellus.

Bokmässan är större än vad den någonsin har varit. Nu finns det betydligt större ytor i Linköpings bibliotek för fler utställare och som vanligt ett stort antal intressanta författare möter besökarna den 3 e december.

Läs en bok i jul

Om det mot förmodan är någon som inte har bestämt sig för vilka böcker man ska läsa eller köpa till julklappsbok då passar det utmärkt att gå på mässan i början december för att få tips och inspiration.

Årets tema är Framtidens berättare som ska belysa hur och under vilka former vi kommer att berätta i framtiden. Filmanimation, You Tube och Virtual reality i all ära men det är fortfarande boken och det muntliga berättandet som är i fokus inte enbart på bokmässan utan framförallt i människors vardag.

Bokmässan kan presentera ett imponerande program. En dag sprängfyllt med författare som Niklas Orrenius, Carl Henrik Svenstedt och Klas Östergren men det är en annan författare som kommer att dra till sig Linköpingsbornas intresse. Linköpings egen litterära rockstjärna, Gunnar Elfström.

Släpper bok strax före mässan

Särdeles begåvat har Gunnar Elfström nyligen passat på att släppa ännu en bok om Linköping, "1960-talets Linköping -bilder av ett händelserikt decennium. På mässan uppträder har naturligtvis och berättar om vad som hände på 60 -talet. Jag gissar att hans show kommer att dra mängder av folk som vanligt.

– När jag har skrivit en bok om femtiotalet känns det naturligt att skriva en bok om sextiotalet. Alltså inget djupsinnigt med det, säger Gunnar blygsamt.

– Jag har ju jobbat med lokaltidningarnas bildarkiv vilket är jätteroligt men det är väldigt svårt att sovra i stora fotomaterialet och i tidningarnas textarkiv som finns.

Boken spänner över ett decennium som präglas av tillväxt och framtidshopp.

Vi får oss till livs bilder och texter om Saab, husrivningar, nybyggnation, politik, kultur och till och med om Striptease på Lorry och Regina Palace.