• På Boogie Nights finns klänningar i alla färger. Foto: Kajsa Nilsson
  • Prickar går aldrig ur modet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Det var med dansskor det hela började och Sandra Karlsson har fortfarande en avdelning för skor i butiken. Foto: Kajsa Nilsson
  • 50-talsmodet passar de flesta kroppar. Kläderna är skurna på ett sådant sätt att de framhäver de kvinnliga formerna. Foto: Kajsa Nilsson
  • I sommar ska Sandra lära minigrisarna Puh och Nalle att gå i koppel. Foto: Kajsa Nilsson
  • I ett år har Sandra Karlsson haft sin butik på gården utanför Krokek. Foto: Kajsa Nilsson

Rockabilly i Kolmårdsskogen

Zumba-Sandra har alla storlekar

Kreativa personer sitter sällan still. Sandra Karlsson i Krokek är inget undantag. Så snart hon flyttat upp till de östgötska skogarna började hon planera för att öppna sin egen butik. Nu har hon haft öppet i drygt ett år och kombinerar det med sin mobila dansskola Coracão Dancers.

Det var i december 2012 som Malmötjejen Sandra flyttade till kärleken Klas Karlsson. Tidigare har hon sålt mycket dansskor och åkt runt på dansskolor. Sedan 2009 driver hon sin egen dansskola där hon lär ut salsa, country, line dance, bugg och zumba.

– Att hitta danslokal i Malmö var nästan omöjligt. Här uppe har jag lektioner på olika platser. Det är bland annat en scoutgård, en kyrka och idrottssalar i Krokek, Åby och Stavsjö, berättar hon.

Även dansskoförsäljningen fick följa med i flytten och den 3 maj 2013 öppnade hon gårdsbutiken Boogie Nights där hon säljer dansskor. Numera har de dock fått maka på sig lite till förmån för klänningar i rockabilly- och 50-talsstil. Skorna säljer dock fortfarande bra och framför allt äldre kvinnor har upptäckt bekvämligheten och köper dansskor att ha på fest.

Renoverade bod

Ladan som står som lokal åt butiken hittade Sandra i ett dike på Klas pappas tomt och efter renovering är den en fullgod butikslokal.

– Det var mer jobb än vad vi trodde när vi skulle renovera boden. Men den var i grunden fräsch och det är därför vi tog beslutet att bevara den. Det är svårt att hitta fina bodar, och den här hade ingen användning för på Klas pappas tomt, säger hon.

Butiken är svår att missa om man skulle ha vägarna förbi den slingrande vägen som leder förbi makarna Karlssons tomt. Huset är nämligen målat i den knalligaste av rosa nyanser. Inne i lokalen väntar nästa färgexplosion. Klänningarna är sydda i många spännande tyger med allt från söta blommor till tuffa dödskallar. De populäraste är prickiga förstås.

– Prickigt går aldrig ur modet. Alla vågar ha prickar, oavsett hur gammal man är, fastslår butiksinnehavaren.

Upp till 6xl

Det som utmärker Sandra Karlssons butik bland andra liknande verksamheter är det stora sortimentet för olika storlekar.

– De flesta är inte 180 centimeter lång och väger 55 kilo. Jag säljer klänningar som är skurna på rätt ställen för att framhäva kroppen. Jag vill inte att någon kvinna ska åka härifrån tomhänt för att storleken inte passar, säger hon och berättar att hon erbjuder kläder i storlekarna xs till 6xl.

Trots att hon har kläder upp till 6xl i lagret är det inte något som går åt som isglass i sommarvärmen. De flesta plaggen finns därför bara i xs-3xl.

– Jag har varierat sortiment av klänningar upp till 3xl men jag vill ändå ha ett par modeller upp till 6xl, säger hon.

De flesta klänningarna köps in från London och handplockas av Sandra själv.

– Jag köper in för att kunna ha klänningarna tillgängliga för alla. Om jag skulle sy själv skulle det bli för dyrt. Nu kan jag hålla priserna lägre, cirka 550-600 kronor per klänning. Vissa av mina klänningar finns att köpa i Stockholm men då får man lägga på minst en tredjedel av priset, säger hon.

För att kunna lämna ladan kittad och klar har Sandra ett stort utbud av tillbehör till klänningarna. Kattiga solglasögon och fräcka scarves blandas med körsbärsörhängen och andra 50-talsinspirerade attiraljer. Därtill finns inredningsprylar, vykort, engelska baskrar, barnklänningar och t-shirts.

Ullared i miniformat

Får man tro Sandra Karlsson är hennes rosa lada bara ett startskott på vad som skulle kunna utvecklas på landet utanför Krokek.

– Jag har lite drömmar om att skapa ett eget Ullared i miniformat, säger hon med glimten i ögat och förklarar.

– Vi är många som bor här ute, säkert 5 000-6 000 i området, och jag tycker att alla nödvändiga varor ska finnas här. Det är viktigt för att bevara glesbygden levande och blomstrande, det är något jag verkligen brinner för. Just nu för jag dialog med en hönsägare om att börja sälja närproducerade ägg i friggeboden som står här bredvid. Både det här året och året innan har jag haft nationaldagsloppis. 27 säljare deltog i år och det var fullproppat med folk och bilar längs hela vägen så långt ögat nådde. Det skulle också vara roligt att kunna erbjuda ekologiska grönsaker i framtiden, jag vet att det finns många som är intresserade av miljötänk, säger hon.

Till dess fokuserar hon på att klä traktens invånare och hitresta besökare med välsydda 50-talsinspirerade vippiga klänningar i alla storlekar.

Fakta Sandra Karlsson

Ålder: 37 år.

Bor: Utanför Krokek.

Uppväxt: Malmö.

Familj: Maken Klas och en bebis i oktober. Minigrisarna Puh och Nalle, hästen Peppe samt bonuskatterna Whisky och Cola.

Gör: Driver gårdsbutiken Boogie Nights och dansskolan Coracão Dancers.

Sommarplaner: Bygga färdigt nya badrummet, odla mina första egna grönsaker, lära grisarna gå i koppel, stå och sälja i butiken och på diverse lokala marknader, Sverigesemester med Klas. Den här sommaren blir lugn och skön!

Citat: Det är viktigt för att bevara glesbygden levande och blomstrande, det är något jag verkligen brinner för.