• Rizwan Qadery gick vidare från audition. Nu återstår det att se hur långt han tar sig i Sveriges Mästerkock. Foto: Kajsa Nilsson
  • Rizwan Qadery med mamman Salma. Gemensamt har de sin passion för mat.

Rizwan Qadery lagar mat i TV

Mamma Salma står för stor inspiration till Rizwan Qadery i hur hans matlagningsintresse växt fram. Under våren syns Rizwan delta i tv-produktionen Sveriges Mästerkock.

Hans favoritmat att laga är bengaliska smaker tillagade på franskt vis. Med föräldrar från Bangladesh är det inte så konstigt att han fallit för just de smakerna.

– Jag gillar att laga på franskt vis, då blir det inte överkokt, säger Rizwan Qadery när han tar emot för intervju hemma i föräldrarnas lägenhet i Norrköping. Själv har han flyttat från staden för att läsa till gymnasielärare vid Stockholms universitet. Med boende på eftertraktade Södermalm och Söderhallarna nästgårds har han lätt att få tag i alla tänkbara ingredienser till matlagningen.

– Den enda bristvaran skulle vara fisk, jag bor ju inte i Göteborg, säger han med ett leende.

Passion för mat

Matlagning är hans passion och det vet alla i familjen och den närmsta vänkretsen. När det vankas kompismiddag är det alltid Rizwan Qadery som får stå för matlagningen – och det gör han utan den minsta tillstymmelse av klagomål. På nyårsafton lagade han trerättersmiddag till familjen.

– Han är så duktig, särskilt på att kombinera kryddor. Jag blir imponerad av hans kunskap, säger mamma Salma och tittar stolt på sin son.

Hängde i köket

Under uppväxten brukade Rizwan tillbringa mycket tid i köket med Salma och studera hennes arbete med att tillaga maträtterna. Egentligen har hon inte lärt honom mer än det han snappat upp genom att vara med i köket. Sedan har han förfinat rätterna och satt sin egen prägel på maten.

Bengalisk gröt

Under audition till Sveriges Mästerkock tillagade Rizwan Qadery en bengalisk risgröt med omelett till som han lärt sig av sin mamma som i sin tur lärt sig av Rizwans farmor. Han gjorde den förstås med en egen touch där han bland annat dekonstruerade omeletten och serverade syrad och rostad lök till. Själva risgröten gjorde han genom att röra ut stärkelse för att sedan binda den med äggula.

– Först lagade jag den till mamma och fick godkänt. Under audition fick jag höra från juryn att det var bra gjort. Markus gav mig 9,5 poäng av 10.

Förra veckan sändes hans audition på tv. Hur långt Norrköpingsfödde Rizwan Qadery kommer i tävlingen återstår att se.