• Tilda satsar nu på att tävla mot andra nationer under tyska mästerskapet i rullstolsbasket. Foto: Linn Strelin
  • På bilden syns Tilda och hennes häst Quite Light från en 140-klasstävling. Foto: Anna Johannesson

Ridolycka förändrade livet

Den 9 december 2013 tog livet en helomvändning för den lovande ryttaren Tilda Schönbeck från Norrköping. Allt började i ett kyligt ridhus i Skåne, hos en av vårt lands mest respekterade hoppryttare. Tilda jobbade och slet för hästarna där, dag ut och dag in. Den frostiga decemberdagen för över två år sedan blev en dag som hon sent skulle glömma.

– Det var en vanlig dag. Jag hade en praktikant med mig, som tur var. Vi var lite sena och jag skulle rida ett sto som hade lite egna idéer för sig. Hon var väldigt skarp och svår men allt mitt tidigare arbete hade gått bra. Just den här dagen blev hon rädd för hindermaterialet som stod mitt inne i ridhuset. Hon ställde sig rätt upp på bakbenen och stegrade över, berättar Tilda med en darrig ton i rösten.

Fick hästen över sig

Ekipaget föll till marken och Tilda fick det halvt ton tunga djuret över sig. På något mirakulöst sätt lyckades hon rädda huvudet och bröstkorgen. Praktikanten såg mardrömsscenen och tillkallade ambulans. Den spontana reaktionen från Tilda var ilska, men situationen skulle komma att bli värre. Mycket värre. Hon kände hur en våg av smärta började forsa ut i den mörbultade kroppen. Sedan slog det henne att känseln i benen var borta.

Väl på plats på Malmö sjukhus transporterades Tilda, fastspänd på bår, ner till akutröntgen. Väntan därefter var evighetslång och smärtan från ländryggen blev värre. Tårarna forsade nerför hennes sandiga kinder och till slut kom läkaren in i rummet med ett besked.

– Läkaren frågade om jag kunde sätta mig upp. Men det kunde jag inte. Tårarna bara sprutade. Och då hävdade han att jag skulle kunna lämna sjukhuset med hjälp av mina egna ben inom några dagar. Han sa att jag ”bara” hade fått kotfrakturer på två ställen i ländryggen.

Tilda blev inte bättre. Hon fick stora mängder morfin och hade ingen möjlighet att varken sitta eller ställa sig upp. Efter olika tvister på sjukhuset blev hon förflyttad dit hon var hemmahörande, i Norrköping. Efter två veckor på Vrinnevisjukhuset gjordes en magnetröntgen. Resultatet visade att Tilda, förutom kotfrakturer, även fått nervskador vilket var den bidragande faktorn till att hon inte kunde röra benen.

Ny passion

Det är den 3 mars när jag sitter och pratar med Tilda. Bakom mig kommer nakenkatten Frank. Han hoppar upp på soffans ryggstöd och smyger med små och nätta steg ner i Tildas famn. Tilda berättar om sina tvister med sjukvården, men att hon i dag ser ljust på framtiden. Hon rider sin svårklasshäst helt själv men det inte är på samma nivå som tidigare. Turligt nog har hon fått en blodad tand för en annan sport.

– En tid efter olyckan började jag spela rullstolsbasket. I dag spelar jag i A-laget, dock som ensam tjej. Men jag är med i en satsning för att få ihop ett damlandslag. Vi ska till tyska mästerskapen i sommar vilket är helt otroligt! Jag hatade bollsporter förut. Det var bara hästar. Men det är skönt att kunna satsa fullt ut på något annat, även om hästarna och ridsporten alltid kommer ligger närmast hjärtat, avslutar hon.

Läkaren frågade om jag kunde sätta mig upp. Men det kunde jag inte. Tårarna bara sprutade.