• Joanna Eriksson, Tomas Petersson och Annika Andersson gästar länet med den hyllade komedin ”Minns du mig”. Foto: Joachim Nywall

Relationskomik i vardagslunk

Annika Andersson och Tomas Peterssons har gjort succé, som paret med de utflugna barnen och den bekvämt lunkande relationen, i komedin ”Minns du mig”, som spelats för slutsålda salonger på Lisebergsteatern under hösten. Nu kommer de till länet.

– Jag har nog aldrig spelat i Östergötland, så jag hoppas att någon kommer, säger Annika Andersson och menar att de borde passa på.

Thomas däremot har gästat länets alla hörn med sina egna stå up-shower de senaste åren. Efter att ha spelat tillsammans i olika uppsättningar under de senaste 15 åren, intar nu duon både Linköping och Norrköping med den hyllade komedin ”Minns du mig”. Föreställningen bjuder på mycket igenkänning och skratt, men den här gången blir det varken buskis eller fars, som är sammanhang vi är vana att se de båda skådespelarna i.

– Det blir inte lika mycket ut och in den här gången. Pjäsen är mer amerikansk, som en sit com, förklarar Annika.

Djupa frågor, stora skratt

Det handlar om den eviga kärleken, eller var det den som vi tar för given? Tomas beskriver den som en komedi med lite djupare botten och som ställer frågor: Vad händer när barnen är utflugna, lägenheten är färdigrenoverad och bilen faktiskt går riktigt, riktigt bra? Avståndet i soffan blir allt större och vad finns det egentligen kvar i den bekväma relationslunken?

– Den är häftig att spela. Det kan gå från gapskratt till knäpptyst i salongen när Annika ger mig en avhyvlning, säger Tomas.

– Jag tror att alla som lever i relationer kan relatera till det här. Det går upp och ner i alla typer av relationer. Som skådespelare kommer vi också väldigt nära eftersom det är lätt att relatera till karaktärerna och deras problem, säger Annika.

Rör om bland känslor

Med sig på scen har de Tomas och Annika Joanna Eriksson och Robin Stegmar. Den 16 februari har föreställningen nypremiär i Karlskrona, innan turnén gör sina östgötastopp i Linköping den 24 och i Norrköping den 25 februari.

Men trots den allvarliga undertonen kan den folkkära komikerduon lova att publiken lämnar salongen med en skön känsla i magen. Nästan alla.

– En och annan får sig kanske en tjong i huvudet på väg ut, säger Annika och Thomas påminner henne snabbt:

– Ett par började bråka i salongen efter att hon gett honom en pikande armbåge i sidan. De gick ut och fortsatte i foajén där han fick ryggskott, men det slutade i alla fall lyckligt, berättar Thomas.