•  DC3:an sände en avskedshälsning genom att passera fältet på cirka 25 meters höjd. Foto: Anders Hällzon
  • DC3:an Congo Queen med dess kapten Åke Jansson och hans besättning från Vallentuna var det stora dragplåstret. Foto: Anders Hällzon

Rekordmånga på flygdagen i Stegeborg

Årets flygdag på Stegeborg genomfördes på självaste nationaldagen och man slog besöksrekord igen. Volontärerna inom hjälpflyget MAF, Mission Aviation Fellowship, som stod som arrangör hade fullt upp hela dagen och de sattes verkligen på prov när alla nära bilparkeringar blev fullbelagda redan innan invigningen.

MAF bildades i England och USA redan år 1945 och har sedan dess vuxit till en internationell hjälporganisation av rang. I Linköping och Sverige var Lars-Erik Wallhagen en av grundarna till föreningen.

– Landningsbanan som är nyklippt dagen till ära är på 800 meter och jag vet att Åke Jansson med sin mångåriga erfarenhet landat på kortare sträckor än så. I landet Kongo där han tjänstgjorde en tid fick han ibland nöja sig med 500 meter, berättar Lars-Erik Wallhagen som koordinerade alla närmare 30 större privata flygplan som anlände med jämna mellanrum under dagen.

Drottning från Congo

Vädret lockade naturligtvis många att packa picknickkorgen en dag som denna men än mer drog DC 3:an Congo Queen med kapten Åke Jansson från Vallentuna med besättning och nio betalande resenärer gjorde en bejublad landning på torsdagsförmiddagen.

– Helt enkelt fantastiskt att närmare 1 500 personer kom hit ut idag och att ägarfamiljen på Stegeborgs egendom är med och så tydligt backar upp denna flygdag, utbrister Leif Larsson som inte bara tillhörde resenärerna i DC3:an utan också är ansvarig för MAF Sverige.

– Vi ser ett ökat stöd i Sverige för flygets möjligheter att hjälpa. Vi har många exempel på att vi genom att flyga ut läkare och sköterskor kunnat stoppa epidemier på exempelvis många av Afrikas isolerade och utsatta platser, säger Leif Larsson som inte bara tillhörde resenärerna i DC3:an utan också är ansvarig för MAF Sverige.

135 flygplan

MAF som med sina 135 små flygplan världen över är verksamma i länder som till stora delar saknar fungerande bilvägar vill genom att arrangera denna dag sätta fokus på flygets anändbarhet när man vill hjälpa.

– Vi är väldigt nöjda med flygdagen. Inte minst med att det kom så pass många besökare i år, berättar Anders Karlsson som varit en av de sammanhållande krafterna bakom den årliga flygdagen på Stegeborgs egendom några mil utanför Söderköping.