• Trots farhågor om motsatsen ökar förtroendet hos researrangörer för flygplatsen. Foto: Tommy Pettersson

Reguljärflyget till München ger hopp

Förra året gick det bra för Norrköpings flygplats trots allt och nu förväntar sig politiker och flygplatspersonal att det ska gå ännu bättre i år. Bakgrunden till optimismen är ett Norrköpings förtroende hos researrangörer och den nystartade reguljärlinjen till München.

Trots oroligheter i världen och därmed minskat flyg till Turkiet så ökade antalet passagerare på flygplatsen med över 5 000 passagerare till nästan 105 000.

Vill satsa

Norrköping har Sveriges fjärde största charterflygplats och egentligen borde den minskade chartertrafiken från Sverige på grund av oroligheterna i östra medelhavsregionen därför slå hårt mot utbudet. Researrangörerna har dock sett till att hitta lite andra resmål för regionens invånares skull. Researrangörerna vet att i Östergötland kan de sälja resor och då vill de satsa.

– Reguljärlinjen har utvecklats mycket bra efter en trevande inledning. Med två avgångar per dag sedan i april och en ny och bättre tidtabell sedan 1 november så tycks fler och fler upptäcka vad smidigt det är att resa från Norrköping till eller via München. Från en ganska låg nivå startåret 2016 så har antalet resande fördubblats under 2017, säger Håkan Liljeblad (S), ordförande i Norrköping Airport AB.

Turkiet tillbaka

Under 2018 märks det tydligt att flygplatsen uppskattas av researrangörerna och Turkiet kommer tillbaka på bred front med flera researrangörer. I utbudet finns även fem andra nya resmål. Det är därmed tydligt att resenärernas uppskattning av möjligheten att flyga från Norrköping besvaras av de som bestämmer om nya resmål.

– Jag vill tacka alla resenärer för att de använder Norrköping som avreseort. Genom det får vi mer flyg från Norrköping! Det är alltså en form av hjälp till självhjälp att resa från Norrköping. Oavsett om det är reguljärflyg eller charterflyg så gäller det att resandet stärker flygplatsen och utbudet kan bli större, säger Sten Norinder, tf vd för Norrköping Airport och fortsätter.

– Det är överväldigande att se den satsning som sker på flygplatsen med en riktigt bra tidtabell för Münchenflyget och alla dessa nya resmål. 2018 kommer passagerarantalet att explodera, avslutar tf vd för Norrköping Airport Sten Norinder.